Climanjaro
Katılım tarihi: 26.10.2009
Nereden: Sakarya
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 29.06.2010 10:45:45 |
|
@korhan Zaten ben de onu anlatmaya çalışıyorum. sc çok yanlış zamanda girdi. ancak sc girdiği anda hemüz start-finiş düzlüğüne gelmemiş olan button ve arkasındaki grup direk pite yöneldi. işte bunu engellemek için sc uyarısı gelir gelmez pit yolunu kapatacaksın. arkadan gelen niye girip avantaj sağlasın ki? hem de az boz bi avantaj değil, öndekiler turun tamamını 160 la giderek 3 dk. da tamamlayacaklar ve sonra pite girebilecekler. oysa sen 160 lık hızı hiç görmeden pite gireceksin kafadan 3 dk cepte ondan sonra çıkıp konvoya gireceksin ve diğerleri ise senden 1 tur sonra ancak pite girebilecek. sc giriş zamanı yanlıştı ama sc daha pite girmeden direksiyonlara gönderilen SC uyarısı ile pite giriş yasaklanmalı. kimler girebilir? bir kazaya karışıp kanadını kıran, lastiğini patlatanlar mesela. bunlar girip pitstobunu yapsın.
Bu mesaj 2010-06-29 tarihinde Climanjaro tarafından düzenlenmiştir.
| İmza |

Diğerleri otomobillerini satabilmek için yarışır. Biz ise yarışabilmek için otomobil satarız..."
Enzo Ferrari
|
|
|
Climanjaro
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 29.06.2010 12:28:44 |
|
|
@beril.
mantıklı....
sc nin pit çıkışında lideri beklemesi oldukça mantıklı. zaten olay mahallinde sarı bayraklar sallanıyor olacaktır ve geçiş zaten yasak olacak.
| İmza |

Diğerleri otomobillerini satabilmek için yarışır. Biz ise yarışabilmek için otomobil satarız..."
Enzo Ferrari
|
|
|
İbrahim Beytekin
Katılım tarihi: 27.10.2009
Nereden: Nilüfer - Bursa
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 29.06.2010 12:59:35 |
|
|
Ben en başından beri bu SC'nin kafasına göre piste dalıp çıkmasına karşıyım zaten ... Ben çizgiyi geçti geçmedi, burnu geçmiştide son turdu falan bu kadar karmaşaya rağmen niye FIA'nın hala bu konuyu bu kadar dallandırıp budaklandırıp birde üzerine habire geçici ve kalıcı ek maddeler eklediğinide anlamış değilim.
Ya bunun adı Safety Car...yani güvenlik aracı...yani acil ve güvenliğin olmadığı bir durumda güvenliği sağlamak için piste giriyor..Bİrileri avantaj kazansın yada kaybetsin diye değil...
Arkadaşım, Vaylander aracın kapısını kapatıp yaktımı portakal rengi ampüllerini tamam olay bitmiştir orada işte bence..Yok pitten çıkmış çizgiyi geçmiş falan niye bu kadar detaylara girip açık kapı bırakıyorlarki.. Vaylander ışıklarını yaktığı zaman süreç başlamış olmalı ..Aracın pitten çıkması yok lideri beklemesi falan gibi gereksiz durumlarla uğraşılmamalı...
Sonuçta pistin üzerindeki bir tehlikeden bahsediyoruz..Şimdi güvenlik aracını atlatan pilot bu tehlikelerden kurtulmuşmu oluyor? Bence güvenlik aracının önünde turunu atan pilot o an için pistin üzerindeki en tehlikeli cisimlerden biri....
Millet yavaşlamaya çalışırken o ne kadar daha bassamda daha hızlı gitsemim hesaplarını yapıyor..Bu durum ise pist üzerinde çalışan görevlilerin tam anlamıyla bir tehlikeyle burun buruna olduklarını gösteriyor...Şimdi Sarı bayrak falan var diyeceksiniz..Ya tamam sarı bayrak var ama yaptırımı ne kadar? Siz pistte görevli olsanız sarı bayraklar altındamı pistte çalışmak istersiniz yoksa SC eşliğinde olduğu bir zamandamı?
Bence FIA bu konuda kesin ve net olmalı...SC ışığı yandığı zaman pist üzerindeki hiçbir araç atıyorum 150 km/s hızın üzerine çıkamaz VE sadece çıkamaz demeklede olmuyor eğerki çıkarsa güvenlik aracı çıktıktan sonraki ilk turda dur kalk cezası alır diyecek ve iş bitecek...
Ben bir ara hatırlıyom Jaguar'dı galiba güvenlik aracının kapısına çarpıp uçurmuştu...Aslında böyle bir durum lazım tekrar heralde güvenlik aracının geçilemeyeceğini tekrar hatırlatmak için...
Bence SC'nin geçilmesi işi F1'in ruhuna yapılan bir saygısızlık...
Selamlar, sevgiler, saygılar ...
| İmza |
 |
|
|
Kankalp
Nereden: Ankara
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 29.06.2010 13:14:15 |
|
|
Kesinlikle katılıyorum. "Safety Car Deployed" yazısı çıktığı anda tüm pilotlar maksimum 120-150 kph arası bir hıza düşmeliler. SC'nin önünde kalan her pilot avantaj yakalamak için basıp gidecektir, son yarışta Hamilton örneğinde olduğu gibi. Ya da hızla pite girip pit-stop yapmak suretiyle avantaj yakalayacaktır. Bunların önüne geçilmesi için oldukça makul bir yaklaşım.
Pit yolunun kapatılmasına ben de karşıyım, güvenlik aracı periyotlarında olacak pit-stopların ne kadar heyecanlı olduğu bir gerçek. Schumacher'in başarısız pit denemesi buna bir örnek. Ancak Beril'in önerisi çok makul. SC kafasına göre piste dalıyormuş gibi bir izlenim var. İzleyenler hatırlayacaktır, geçen sene bir WTCC yarışında SC lideri yakalamak için birden piste dalmış, onu göremeyen lider de frene basmasına rağmen duramayarak SC'ye çarpmış ve yarış dışı kalmıştı :))
Bu seneki hedef zaman uygulamasını doğru buluyorum. Buna ek olarak hedef hız diye bir kavram da eklenmeli, yukarıda bahsettiğim gibi.
Ayrıca tur yiyen pilotların SC periyodunda turlarını geri alması kuralının tekrar gelmesi taraftarıyım. Bu kural tabii ki peşinde bir çok riski beraberinde getiriyor; düşünsenize, HRT pilotları tur yiyorlar, sonra bir SC periyodunda turlarını geri alıyorlar ve sonra yeniden tur yiyorlar. Güvenlik anlamında bir risk oluşturduğu aşikar. Bu kuralın uygulanabilmesi için yeni takımların da aradaki farkı kapatması gerekir. Ama yine de geçen sene uygulanıp rafa kalkan bu uygulamanın yeniden gündeme getirilmesi taraftarıyım...
|
|
Climanjaro
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 29.06.2010 13:21:57 |
|
birşeyi merak ediyorum. fia bu tarz kuralları alırken böyle izleyici düşüncelerini dikkate alıyor mu? yani bizim gibi bir sürü forumdaki yorumları okuyorlar mı? hadi bizim forum bi nebze de (Türkçe olduğundan), ingilteredeki veya bir başka ülkedeki kabuklaşmış ve kendini kabul ettirmiş forumlarda konuşulan "izleyici fikirleri" ni acaba ciddiye alıyorlar mı? çünkü fia gözlemcileri bazen yanlış karar verebiliyorlar diye tuttular eski pilotlardan birilerini getirip komiserlerin yanına oturttular. pilot gözüyle de olayları inceleyelim dediler. iyi güzel de hiç bir işe yaramadı bu işlem. hadi monacoda Schumacher'in geçişinde bir KURNAZLIK düşünüldü diyebiliriz. gözlemci eski pilot Hill bunu yutmadı da diyebiliriz. peki burdaki olayda gözlem yapan eski pilot ne düşündü acaba?
| İmza |

Enzo Ferrari
|
|
|
Kankalp
Nereden: Ankara
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 29.06.2010 16:06:00 |
|
|
Autosport yazarlarından Tony Dodgins'in Valencia GP'deki olaylar ile ilgili değerlendirmesi...
Pazartesi sabahı FIA ve FIFA'nın pazar gününü mahvettiklerini yazan yazıları gördüğümde çok şaşırdım.
İşler doğru gitmiyormuş gibi göründüğünde hakemleri ve yetkilileri hemen eleştiririz. Güney Afrika'da olanlarla Valencia'da olanlar sanki aynıymış gibi insanlar eleştirilere başlamış.
Yarıştan sonra, Lampard geçersiz sayılan golünü attığında bir gözüm ekranda maçı takip ediyordum. Almanlar haykırıyordu: "Sonunda 66'nın intikamı alındı."
Gördüğüm kadarıyla İngilizler sonuçtan şikayetçi değildi. Onların derdi, 21. yüzyılda üst düzey bir sporda o pozisyonu görebilmek için o kadar teknoloji varken bunların kullanılmamasıydı. Tüm dünya 2-2 olduğunu gördü, ama saçma bir şekilde skor tabelası değişmedi. Formula 1, böyle bir durumun altından nasıl kalkılacağını bize gösterdi.
Fernando Alonso ilk viraja doğru gidiyordu. O sırada Alonso'nun önünde bulunan Hamilton, Webber'in kazasından sonra piste giren güvenlik aracını geçti. Alonso, o hareketten sonra çıkmaza girdi ve olanları hemen telsizden takıma bildirdi. Onun tek istediği, takımının Charlie Whiting'e gitmesi ve komiserlerin gerekeni yapmasıydı.
Red Bull kanatlandırır derler. Zavallı Webber'in Mercedes spor arabaları günlerinden havacılık terübesi var. Webber o sırada eminim kazanın kendisine nasıl zarar vereceğini düşünüyordur. Whiting uçan aracı görür görmez, onun yere inmesini beklemeden güvenlik aracını çağırdı. Webber'in hayati tehlikesi olabilir diye tıbbi aracı da piste gönderdi.
Güvenlik aracı piste çıktığında Vettel 10. turunu atıyordu ve Hamilton'un 4 saniye önünde rahatça lider gidiyordu. Alonso da Hamilton'un 1.3 saniye gerisindeydi. Lewis güvenlik aracının çıktığını gördü, biraz yavaşlar gibi göründü, ve güvenlik aracı çizgisinin uzakta olduğunu farkedince onu geçti. Bu sayede Vettel'i yakalayabilirdi. Fakat bu yaptığı kurallara aykırıydı.
Alonso bunu yapmadı ve güvenlik aracının arkasında kaldı. Kuş bakışı görüntüyle Hamilton'un hata yaptığı görülüyor, fakat Alonso o açıdan emin olamadı. Komiserlerin bunu incelemesini istedi.
Alonso'nun biraz gerisinde Massa vardı. İki Ferrari de zamanlama hatası yapınca güvenlik aracının gerisine düştü.
Massa'nın gerisindekiler, Robert Kubica, Jenson Button, Rubens Barrichello, Nico Hulkenberg, Sebastien Buemi, Adrian Sutil, Vitantonio Liuzzi, Pedro De la Rosa ve Vitaly Petrov lastiklerini değiştirmek için hızla pite yöneldi.
Güvenlik aracı her zaman lideri arkasına almak zorunda değil. Sonuçta her an piste çıkabilir. Fakat FIA Valencia'da tıbbi aracı korudu. Whiting, tıbbi aracın hızlı F1 araçlarının arasında gitmesini güvenli bulmadı.
Ferrari sportif direktörü Stefano Domenicali, güvenlik aracının çıkışıyla ilgili bir problem olmadığını söylüyor. Takım bu periyottan zarar gördü. Eğer alan temiz olsaydı daha mutlu olabilirlerdi.
Ferrari'nin iki şikayeti vardı. İlki Alonso'nun geri düşmesiydi. Hamilton'un cezasının çok geç geldiğini söylüyorlar.
Hamilton ve Alonso'nun arasının 2007'den sonra bozuk olduğunu hepimiz biliyoruz, fakat Alonso'nun tepkisini anlayabilirsiniz. Ceza ancak 27. turda geldi. Lewis güvenlik aracı kuralını ihlal etti, ama hala ikinci sıradaydı. Fernando ise bu sırada çok geriye düştü.
Alonso'yu burada rahatsız eden, kişisel çekişmelerin ötesinde bir şey. Alonso'ya sempati duymak için İspanyol ya da İtalyan olmanıza gerek yok. Sonuçta güvenlik aracı kurallarını ihlal etmek mümkün olmamalı.
Bu olay motor sporlarının futboldan çok daha profesyonel olduğunu gösterdi. Sonuçta FIA, doğru kararı verdiğinden emin olmaya çalışıyordu.
Değerlendirilecek daha fazla şey var. Zamanlama transponderlarının aracın neresinde olduğu önemli bir faktör. Mesela transponder bir aracın önünde, diğerinin arkasındaysa zaman ölçümüden farklılıklar olabilir. Durum böyle ise, transponder pozisyonları iyi değerlendirilmeli ve hesaplamalar düzgün yapılmalı.
Ferrari'nin diğer şikayeti ise, eğer bir yaptırım uygulanacaksa, bunun suçluya neden bir şey kaybettirmediği oldu.
Burada iki tane iddia var. Birincisi, Hamilton ve hız limitini geçen 9 pilot. Ferrari 20 saniye cezası beklerken onlar 5 saniye cezası aldı. Bu, Alonso'nun sıralamada Buemi'yi geçip sekizinci olması anlamına geliyor. Fakat ceza 20 saniye olsaydı, Alonso beşinci olabilirdi.
Cezanın niye 5 saniye olduğuna dair mantıklı açıklamalar var. FIA, cezanın sonuçlarını iyi düşünmüştür ve Lewis'i yeterince cezalandırdığını düşünmüştür.
Webber geçen sene Nurburgring'de zafer kazandığında, Barrichello ile arasında geçen olaydan dolay sıra kaybetmeden bir pitten geçme cezası aldı. Bu olaydan sonra FIA, "Ferrari International Assistance" damgasını yemedi.
FIA, hız sınırını geçen pilotları belirlerken GPS verileri üzerinde çok çalışmıştır. Robert Kubica, zaman çizgisine 100 metre kala 175 mph hızla gidiyordu. Button, Barrichello, Hulkenberg ve Buemi de buna benzer bir hareket yaptı. Komiserler bu olayda pilotların çok fazla avantaj kazandığını düşünmedi ve 5 saniye cezasını yeterli gördü.
Hamilton cezadan çok etkilenmedi. Alonso ise güvenlik aracı periyodunda çok sıra kaybetti. Fakat FIA'nın verdiği cezalarda, nasıl kullanırsanız, komplo, birini kayırma veya skandal yoktu. Geçen hafta FIFA acınacak haldeyken FIA mükemmel bir iş çıkardı. Bu yüzden, yaptıkları iş karşılaştırılmamalı bile.
Çoğu zaman düşünürüm, Charlie Whiting'in yerinde olmak istemem. Bu kararımı değiştirmeyi de düşünmüyorum.
Bu mesaj 2010-06-29 tarihinde Kankalp tarafından düzenlenmiştir.
|
|
İbrahim Beytekin
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 29.06.2010 16:37:17 |
|
|
Tony Dodgins olayı her ne kadar olay kişisel boyutlara indirgemiş olsada ben şahsen bu işin kişilerle ilgisi olmadığını savunuyorum...Olay Hamilton, Alonso yada Ferrari falan değil benim açımdan bu olay ciddi bir kurala muhalefet etmek ve karşılığında hiçbir ceza almamak dahada vahimi ödüllendirilmek....
Şimdi daha sonraki yarışlarda buna benzer bir pozisyon olsa ve siz o pozisyondaki pilot olsanız bu durumda ne yaparsınız? SC yanınızda pitten çıkmış geliyor ama ufacık bir parmak ucu hareketiyle saniyenin yüzdebiri kadar kısa bir sürede SC'yi geçeceksiniz ve karşılığında hiçbir kaybınız olmayacak? Böyle bir durumda siz;
1- Kurallara riayet mi ederdiniz? 2- Saniyesiyle değilmi cezalar çekerim cezamımı derdiniz?
Ben bu durumda tereddüt bile etmem hatta 500 m ilerde bile yakalasam geçerim ...Ne olacak ki altı üstü bir pitten geçme hemde 10 tur sonra verilecek ceza..Bakalım 10 tur geçe neler ola?
Ya bilmiyorum benmi çok abartıyorum ama bu olay benim çok ağırıma gitti...Hiçbirşeyi sallamayan pilotlar banane ya cezasından parasıyla değilmi kardeşim edasıyla yaşayan zengin çocukları gibi gözümde oluşuverdi...
Daha ağır yaptırımlar olmalı ve bence FIA artık şu yarıştan sonra (mekanik inceleme dışında) 5,10,15,20 saniye cezaları bol keseden dağıtmaya son vermeli...
Selamlar, sevgiler, saygılar ...
| İmza |
 |
|
|
İbrahim Beytekin
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 29.06.2010 17:09:58 |
|
29.06.2010 16:57:53, Beril tarafından gönderildi
Hamilton'in benzin ornegi veremeyecek kadar az benzini kalacagini Bununla ilgilide FIA bu olaydan sonra hemen bir düzenleme getirdi yanılmıyorsam.. Araçlar pit alanına kadar kendi güçleriyle gelecektir gibilerinden bir düzenlemeydi galiba...Peki gelemezse ne olacak? Bu durumla ilgili bir yaptırım şekli ve miktarı varmı? Benim için önemli olan o.
| İmza |
 |
|
|
sinem
Katılım tarihi: 13.03.2010
Nereden: İZMİR
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 29.06.2010 18:13:39 |
|
|
Beril, bu ekstrem olayların bu yıl bu kadar yaşanmasının sebebi bence geçen yıllarda hiç olmadığı kadar rekabetçi pilotların büyük takımlarda olması ve yıllardır geride kalmış pilotların iyi bir otomobile sahip olup ta bu kadar bekledim bende yeteneklerimi gösterip şampiyonluğa gideyim düşünceleri.Tabii çaylakların da kendini kanıtlama isteği,yeni takımların hızlanma mücadelesi vs vs.Herkes agresif, herkes büyük mücadele içinde hem bireysel, hem de takım açısından.O yüzden olan olaylarda kuralların boşlukları çıkıyor.Bence FIA her türlü durumu düşünüp çok net kurallar koymalı.Hatta bunun için özel grup falan oluşturmalı.(geçiş grubu gibi)Yoksa ilerki yarışlarda başka sorunlar da oluşabilir.Herkes böyle haklıyken haksız duruma düşebilir.Bir de bundan sonraki yarışlarda eminim pilotlar kurallar açısından farklı düşünebilir pist üstünde.Benim endişem de bu.
| İmza |
| Herşeyi denerim; ama yapabildiklerimi yaparım |
|
|
Korhan Savran
Katılım tarihi: 02.10.2009
Nereden: Istanbul
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 29.06.2010 21:21:47 |
|
29.06.2010 16:06:00, Kankalp tarafından gönderildi
Autosport yazarlarından Tony Dodgins'in Valencia GP'deki olaylar ile ilgili değerlendirmesi... Pazartesi sabahı FIA ve FIFA'nın pazar gününü mahvettiklerini yazan yazıları gördüğümde çok şaşırdım. İşler doğru gitmiyormuş gibi göründüğünde hakemleri ve yetkilileri hemen eleştiririz. Güney Afrika'da olanlarla Valencia'da olanlar sanki aynıymış gibi insanlar eleştirilere başlamış. Yarıştan sonra, Lampard geçersiz sayılan golünü attığında bir gözüm ekranda maçı takip ediyordum. Almanlar haykırıyordu: "Sonunda 66'nın intikamı alındı."Gördüğüm kadarıyla İngilizler sonuçtan şikayetçi değildi. Onların derdi, 21. yüzyılda üst düzey bir sporda o pozisyonu görebilmek için o kadar teknoloji varken bunların kullanılmamasıydı. Tüm dünya 2-2 olduğunu gördü, ama saçma bir şekilde skor tabelası değişmedi. Formula 1, böyle bir durumun altından nasıl kalkılacağını bize gösterdi. Fernando Alonso ilk viraja doğru gidiyordu. O sırada Alonso'nun önünde bulunan Hamilton, Webber'in kazasından sonra piste giren güvenlik aracını geçti. Alonso, o hareketten sonra çıkmaza girdi ve olanları hemen telsizden takıma bildirdi. Onun tek istediği, takımının Charlie Whiting'e gitmesi ve komiserlerin gerekeni yapmasıydı. Red Bull kanatlandırır derler. Zavallı Webber'in Mercedes spor arabaları günlerinden havacılık terübesi var. Webber o sırada eminim kazanın kendisine nasıl zarar vereceğini düşünüyordur. Whiting uçan aracı görür görmez, onun yere inmesini beklemeden güvenlik aracını çağırdı. Webber'in hayati tehlikesi olabilir diye tıbbi aracı da piste gönderdi. Güvenlik aracı piste çıktığında Vettel 10. turunu atıyordu ve Hamilton'un 4 saniye önünde rahatça lider gidiyordu. Alonso da Hamilton'un 1.3 saniye gerisindeydi. Lewis güvenlik aracının çıktığını gördü, biraz yavaşlar gibi göründü, ve güvenlik aracı çizgisinin uzakta olduğunu farkedince onu geçti. Bu sayede Vettel'i yakalayabilirdi. Fakat bu yaptığı kurallara aykırıydı. Alonso bunu yapmadı ve güvenlik aracının arkasında kaldı. Kuş bakışı görüntüyle Hamilton'un hata yaptığı görülüyor, fakat Alonso o açıdan emin olamadı. Komiserlerin bunu incelemesini istedi. Alonso'nun biraz gerisinde Massa vardı. İki Ferrari de zamanlama hatası yapınca güvenlik aracının gerisine düştü. Massa'nın gerisindekiler, Robert Kubica, Jenson Button, Rubens Barrichello, Nico Hulkenberg, Sebastien Buemi, Adrian Sutil, Vitantonio Liuzzi, Pedro De la Rosa ve Vitaly Petrov lastiklerini değiştirmek için hızla pite yöneldi. Güvenlik aracı her zaman lideri arkasına almak zorunda değil. Sonuçta her an piste çıkabilir. Fakat FIA Valencia'da tıbbi aracı korudu. Whiting, tıbbi aracın hızlı F1 araçlarının arasında gitmesini güvenli bulmadı. Ferrari sportif direktörü Stefano Domenicali, güvenlik aracının çıkışıyla ilgili bir problem olmadığını söylüyor. Takım bu periyottan zarar gördü. Eğer alan temiz olsaydı daha mutlu olabilirlerdi. Ferrari'nin iki şikayeti vardı. İlki Alonso'nun geri düşmesiydi. Hamilton'un cezasının çok geç geldiğini söylüyorlar. Hamilton ve Alonso'nun arasının 2007'den sonra bozuk olduğunu hepimiz biliyoruz, fakat Alonso'nun tepkisini anlayabilirsiniz. Ceza ancak 27. turda geldi. Lewis güvenlik aracı kuralını ihlal etti, ama hala ikinci sıradaydı. Fernando ise bu sırada çok geriye düştü. Alonso'yu burada rahatsız eden, kişisel çekişmelerin ötesinde bir şey. Alonso'ya sempati duymak için İspanyol ya da İtalyan olmanıza gerek yok. Sonuçta güvenlik aracı kurallarını ihlal etmek mümkün olmamalı. Bu olay motor sporlarının futboldan çok daha profesyonel olduğunu gösterdi. Sonuçta FIA, doğru kararı verdiğinden emin olmaya çalışıyordu. Değerlendirilecek daha fazla şey var. Zamanlama transponderlarının aracın neresinde olduğu önemli bir faktör. Mesela transponder bir aracın önünde, diğerinin arkasındaysa zaman ölçümüden farklılıklar olabilir. Durum böyle ise, transponder pozisyonları iyi değerlendirilmeli ve hesaplamalar düzgün yapılmalı. Ferrari'nin diğer şikayeti ise, eğer bir yaptırım uygulanacaksa, bunun suçluya neden bir şey kaybettirmediği oldu. Burada iki tane iddia var. Birincisi, Hamilton ve hız limitini geçen 9 pilot. Ferrari 20 saniye cezası beklerken onlar 5 saniye cezası aldı. Bu, Alonso'nun sıralamada Buemi'yi geçip sekizinci olması anlamına geliyor. Fakat ceza 20 saniye olsaydı, Alonso beşinci olabilirdi. Cezanın niye 5 saniye olduğuna dair mantıklı açıklamalar var. FIA, cezanın sonuçlarını iyi düşünmüştür ve Lewis'i yeterince cezalandırdığını düşünmüştür. Webber geçen sene Nurburgring'de zafer kazandığında, Barrichello ile arasında geçen olaydan dolay sıra kaybetmeden bir pitten geçme cezası aldı. Bu olaydan sonra FIA, "Ferrari International Assistance" damgasını yemedi. FIA, hız sınırını geçen pilotları belirlerken GPS verileri üzerinde çok çalışmıştır. Robert Kubica, zaman çizgisine 100 metre kala 175 mph hızla gidiyordu. Button, Barrichello, Hulkenberg ve Buemi de buna benzer bir hareket yaptı. Komiserler bu olayda pilotların çok fazla avantaj kazandığını düşünmedi ve 5 saniye cezasını yeterli gördü. Hamilton cezadan çok etkilenmedi. Alonso ise güvenlik aracı periyodunda çok sıra kaybetti. Fakat FIA'nın verdiği cezalarda, nasıl kullanırsanız, komplo, birini kayırma veya skandal yoktu. Geçen hafta FIFA acınacak haldeyken FIA mükemmel bir iş çıkardı. Bu yüzden, yaptıkları iş karşılaştırılmamalı bile. Çoğu zaman düşünürüm, Charlie Whiting'in yerinde olmak istemem. Bu kararımı değiştirmeyi de düşünmüyorum. Bu elemanı çok fazla tanımamakla beraber F1 tekniği konuları ile ilgili fazla bilgi sahibi olduğunu düşünmüyorum. Birincisi F1 Transponders'ları ( telsiz almaçları ) yerleri kurallar ile belirlenmiş olup genellikle aracın burun kısmının üzerinde yada motor hava girişinin sağ yada solunda bulunan yerlerde yada kokpitin hemen yanında olmak üzere sadece 4 yere monte edilebiliyor. Kaldı ki takımın bu almaçları kafasına göre bir yere monte etmek gibi bir şansı olmadığı gibi, takımlar bir sonraki sezonda kullanacakları kameraların ve almaçların yerleştirileceği alanları,yarıştıkları sezonun Eylül ayından önce FIA'ya bildirmek zorundalar. FIA'yı FIFA ile kıyaslamaksa kural anlamında bence tam bir skandal olmuş. Charlie Whiting yerinde olmak istememiş ama ben Jo Bauer'in yerinde olmak için sanırım çok şeyimi feda edebilirim  İyi Seyirler.
| İmza |
http://twitter.com/korhansavran http://www.fia.com |
|
|
R.Peterson
Katılım tarihi: 22.05.2010
Nereden: Balıkesir
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 30.06.2010 21:01:00 |
|
|
Ceza ile ilgili düşünceler bir yana, dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta Güvenlik Aracı'nın Tıbbi Araçla birlikte piste girmesi yani kazanın olağan güvenlik aracı periyotlarından daha ciddi olduğu. Hamilton'un güvenlik aracını gördükten sonraki tutumudan, telsizden o ana kadar bilgilendirilmediği anlaşılıyor.. Peki kaza ilk sektörde olsaydı durum ne olacaktı? kazanın nerede olduğunu bilmeyen, medikal araç ve güvenlik aracını görüp gazlayan bir pilot daha büyük olaylara yol açsa acaba Fia'nın tutumu ne olurdu çok merak ediyorum.
|
|
İbrahim Beytekin
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 01.07.2010 09:44:06 |
|
30.06.2010 21:01:00, R.Peterson tarafından gönderildi
kazanın nerede olduğunu bilmeyen, medikal araç ve güvenlik aracını görüp gazlayan bir pilot daha büyük olaylara yol açsa acaba Fia'nın tutumu ne olurdu çok merak ediyorum. İşte temas edilen bu durum benimde en hassas olduğum nokta zaten ...Olay SC'nin geçilmesi olayı olması bir tarafa dediğin gibi pistin üzerindeki serseri bir kurşun gibi olaylardan bihaber bir araçtan bahsediyoruz...Tabi bunu sadece Hamilton'a yüklemek olmaz ,aynı şekilde Vettel'de o anda aynı riski taşıyordu.Daha doğrusu SC piste çıktığında önünde yer alan her araç aynı riski taşıyor ve taşıyor olacak...Sadece sarı bayraklarla bir kısıtlama getirilmesi bence yetersiz.FIA illaki ölümcül bir kazamı bekliyor bu güvenlik tedbirini almak için anlamış değilim.Eğer ki pistte SC'nin girmesi gereken bir durum var, o zaman o anda pistin üzerindeki bütün araçlar aynı tedbiri almak zorunda olmalılar bence.SC'nin önünde yada arkasında olması aracın birşey değiştirmemeli... Ben bir örnek olarak Brezilya GP'sinde hatırlıyorum start-finişte bir kaza olmuştu Senna S'e gelemeden hemen önce ve yok SC ışıkları yaktı çizgiyi geçti falan çıktı derken Alonso geldi kaza yapan araçlardan kopan bir parçaya çarptı ve yarış dışı kaldıki, kazanın üzerinden belkide bir 8-10 sn geçmemişti bile...Belkide SC ışığını yaktığı anda pilotlara bu uyarı hemen ekranda belirtilip kısıtlama getirlseydi bu kaza yaşanmayacaktı...Bu sadece bir örnek tabiki. Asıl olan SC'nin hangi durumda piste çıkacağına karar vermek ve karar verildiği andada hemen pilotların direksiyonlarına kırmızı bir uyarı ışığı yansıtıp hızlarına dair limit getirilmesini sağlamak..Nasıl ki pilot pite girerken limitör düğmesine basıyor, o kırmızı uyarı geldiği andan itibaren 3 sn içinde bu SC limitör düğmesine basma zorunluluğu getirilmeli...Benim basit düşüncem bu.. Ama mutlak suretle bu probleme bir çözüm bulunmalı... Selamlar, sevgiler, saygılar ...
| İmza |
 |
|
|
İbrahim Beytekin
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 01.07.2010 11:07:00 |
|
01.07.2010 10:52:59, Beril tarafından gönderildi
Buradaki olay o kadar ekstremdi ki, yaris yonetimi SC'yi piste yolladigi anda muhtemelen uyariyi da ayni anda yolladi, Bende sırf bu yüzden SC Deployed yazısının ve uyarısının SC'ın piste girmesini beklemeden hareket eder etmez ışıklarını yakmasını ve sürecin başlaması gerektiğini ve bu önlemlerin o anda hemen alınmasını savunuyorum ...He diyeceksiniz ki yine aynı ekstrem bir durum olurda SC ile araç kafa kafaya denk gelirse ne olacak ..İşte o zaman SC, aracı geçebiliyorsa geçecek ve arkasına alacak he geçemiyorsa pilot zaten belli bir hızın üzerine çıkamayacağından SC ile arasında olan mesafeyi açamayacak en azından 260 km/h hızla gideceğine atıyorum 130 km/h hızı aşamayacak ve SC daha turun 1/4'ünü tamamlamadan pilot turunu bitirmiş olamayacak ...
| İmza |
 |
|
|
Serhan Acar
Katılım tarihi: 22.07.2009
Nereden: İstanbul
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 01.07.2010 14:53:08 |
|
27.06.2010 20:52:37, Climanjaro tarafından gönderildida 2 tur hamilton attı al sana 8 tur.sc yi geçtikten 1 tur sonra verseydiler bu cezayı görürdüm hamiltonu....8. sıraya düşecekti.zor görürdü podyumu.göz var nizam var..lütfen yani.  Aynı olay Rosberg'in başına gelmişti Singapur 2008'de hatırlıyor musunuz? Yine ceza geç geldi diye herkes eleştirmişti. Bu sene bu ceza için içeri girme süresi 3'den 2 tura indirildi... Dikkat ederseniz, sadece Hamilton için değil, bütün cezalar 10-15 dk arasında çıkıyor. Nedenlerini ana sayfada yazdım. Ama bazen bu süre, yarışın kaderini değiştirebiiyor bu hafta olduğu gibi. FIA'nın bu işlemleri daha hızlandırması lazım, ama nasıl yapacaklar bunu ben de bilmiyorum...
|
|
Serhan Acar
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 01.07.2010 15:01:27 |
|
|
Cezalarda kısasa kısas durumu her zaman çalışmıyor. Yani sen şu kadar avantaj sağladın, biz de sana bu kadar ceza verelim deme durumu olamıyor çoğu zaman.
Ortaya başka argümanlar çıkabiliyor. Mesela Hamilton, neye göre avantaj sağladı? Alonso'ya göre. Alonso niye o kadar yavaş kaldı, Kobayashi'nin arkasında kalan grupta kaldığı için. Kobayashi tur başına yarım saniye hızlı gitseydi, o zaman Hamilton 5 saniye daha az avantaj sağlayacaktı. Yani Japon pilotun yavaş gitmesi, Hamilton'ın daha fazla ceza almasına yol açmalıydı gibi bir tez çıkıyor ortada. O zaman McLaren de der ki, 'Diğerleri de tur başına 1 saniye daha hızlı gitseydi. Benim pilotum hızlı gitti diye, niye bu kadar çok ceza alıyorum?'
Yani ceza işinde kantarın topuzunu ayarlamak güç. Mesela Hamilton, Vettel'e oranlarsan, hiç zaman kazanmadı SC'yi geçerek. O zaman hiç ceza vermemeli mi acaba?
Yanlış anlamayın, bence olayda Hamilton'a dur-kalk gelse daha adil olacaktı. Bunu da SC'yi geçerek şu kadar zaman kazandı diye değil, SC'yi geçerek yarışın en önemli güvenlik prosedürlerinden birisini ihlal etmiş sayılır diye söylüyorum. Ama şu kadar avantaja karşılık bu kadar ceza kısmı, çoğu durumda havada kalır...
|
|
Serhan Acar
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 01.07.2010 15:05:09 |
|
29.06.2010 12:22:36, Beril tarafından gönderildi
Yapilmasi gereken SC'nin pit cikisinda beklemesi, Vettel turunu tamamlayip son viraji donerken piste cikmasi ve onu arkasina almasi idi. Zaten kaza olur olmaz sari bayraklar ve SC levhalari ciktigi icin SC'nin pit yolu sonunda yaris lideri gelene kadar beklemesinde bir sorun olmayacagini dusunmekteyim. Cunku o sirada pilotlar hizlarini dusururler, FIA'nin belirledigi minimum zamani gecmeden turunu atarlar ve birbirlerini gecemezler. Tum bunlar goz onune alindigi surece SC'nin piste giris ani, giris sekli ve pit yolunun acilip kapanmasi konularinda bir degisiklik yapmaya gerek yok bence... FIA'nın bakış açısı şu: yarışta pilotların güvenliğini tehdit edecek bir durum (kaza vs) oluştuğunda, SC'nin olabildiği kadar çabuk ve liderin nerde olduğuna bakmaksızın içeri girerek, yarışı ve tüm pilotları yavaşlatması lazım. Yani bu tür durumlarda, bazen yarışın gidişatı tamamen değişse de, kimileri çok karlı kimileri çok zararlı çıksa da, önemli olan yarışanların temposunu bir an önce yavaşlatmak ve geçişleri yasaklamak. Bu nedenle lideri bekleyelim, SC içeri öyle girsin mantığı, hiçbir yarışta kullanılmaz...
|
|
Serhan Acar
|
Ynt: Valencia 2010 Stratejiler / 01.07.2010 15:08:19 |
|
29.06.2010 13:21:57, Climanjaro tarafından gönderildi
birşeyi merak ediyorum.fia bu tarz kuralları alırken böyle izleyici düşüncelerini dikkate alıyor mu?yani bizim gibi bir sürü forumdaki yorumları okuyorlar mı?hadi bizim forum bi nebze de (Türkçe olduğundan), ingilteredeki veya bir başka ülkedeki kabuklaşmış ve kendini kabul ettirmiş forumlarda konuşulan "izleyici fikirleri" ni acaba ciddiye alıyorlar mı? Bu sene eski pilotların komiser olması bence pist üstünde daha fazla çekişme ve ikili mücadele görmemize olanak tanıyor. Daha önceki yıllarda ceza verilebilecek pek çok durum, kınama ile sonuçlanıyor. FIA, forumlara bakmıyor bence ama, bazen yaptıkları resmi anketlerin sonuçları argüman olarak kullanılıyor.
|
|
|