Metin Mete
Katılım tarihi: 14.10.2009
Nereden:
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 02.08.2010 00:04:29 |
|
|
Blogumdan alıntıdır arkadaşlar...
Macaristan GP değerlendirmesi: F1'de "kesin" kelimesinin yeri yoktur
Never say "never", yani asla "asla" deme... Formula 1 bu sözün sürekli doğrulandığının örnekleriyle doludur. Bugün de olduğu gibi...
Start öncesi neler söyleniyordu? Vettel ilk virajı önde geçerse yarışı rahat kazanır... Evet, ilk virajı önde geçti, ama yarışı kazanamadı. 10.turda 10 saniyenin üstünde fark yapmıştı, yarışı alır götürürdü... Alıp götüremedi. Macaristan'da geçiş olmazdı, ama oldu. Macaristan kuru havada sıkıcı geçerdi, ama geçmedi... Bunun gibi onlarca örneği yaşadık bugün, Formula 1'in yaz arasından önce Red Bull ve Ferrari için pozitif, Mclaren ve Mercedes için negatif bir yarış oldu.
Geçen yarış Hockenheim'da inanılmaz bir değişimle en önde görünen Ferrari'nin burada da hızlı olması bekleniyordu. Ancak atlanan tek detay Adrian Newey'in dehasıydı. RB6 denen canavarın yaratılmasında en büyük paya sahip Newey geriye gidiyor gibi görünen Red Bull'a yine sihirli ellerini dokundurmuştu. Hatta öyle bir dokunmuştu ki RB6 adeta deyim yerindeyse başka bir gezegenden gelmiş gibiydi. Cuma antrenmanlarından başlamak üzere aracın bir canavar olduğunu herkes anladı. Cumartesi antrenmanlarında araç ilk defa 1.19'lu turlara başladığında ikinci takım Ferrari 1.20.500 barajındaydı. Dolayısıyla da sıralamaların iki Red Bull pilotu arasında geçeceği açıktı. Arkalarından hafta sonunun 3.en hızlı pilotu Alonso'nun geleceği de açıktı. Nitekim öyle de oldu. Pole pozisyonu çok rahat alan ve son turunun son sektöründe zorlamayı bırakan Sebastian Vettel üst üste 4.pole pozisyonunu kazanmış oldu. Bu Vettel'in kariyerindeki 55 yarışta 12.pole pozisyonu oldu.
Start...
Yarış başlamadan önce normal şartlar altında Vettel'in yarışı rahatlıkla kazanması gerektiğini söylemiştim. Geçmişteki kötü startlarından da bahsetmiştim. Aslında iyi bir start aldığı da söylenemez, Alonso Vettel'i yarım araç boyu geçmişti frenlemeye gelinirken, ancak iç tarafta kalan Vettel olduğundan geçiş yapamadı. Eğer Vettel birazcık daha yavaş kalsaydı bir 2008 tekrarı izleyebilirdik, 3.sıradan liderliği elde eden bir Ferrari!
Ama ilk viraj sonrası Vettel-Alonso-Webber sıralaması oluştu. İlk virajda yerini kaybetmesi muhtemel Massa refleksleriyle buna izin vermedi, Hamilton 1 sıra kaybetti, Button 3 sıra kaybetti ve bu yılın yıldızlarından Kobayashi tam 7 sıra kazandı. Temiz start sonrası piste imzasını atmaya başlayan Vettel 2 tur içinde 1.26'lı turlar atmaya başladı. Webber ve Alonso'nun 1.26'yı bulması 10 tur sürdü. Bu esnada Webber Alonso'yu geçmek için büyük çaba göstermedi/gösteremedi. Pitlerde geçmeyi düşünüyordu muhtemelen, lastikleri iyiyse pite geç girecek, lastikleri kötüyse erken girecek ve her durumda da normal şartlarda Fernando'yu geçecekti, aracı buna son derece muktedirdi bugün.
Güvenlik aracı pistte
Ancak hiç hesapta yokken gelen güvenlik aracı periyodu tüm yarışın hesaplarını alt üst ettti. Büyük şansı burada da tutan Button normal pit stopunu yapar yapmaz güvenlik aracı girdi ve bu ona 3 sıra kazandırdı. Vettel'den itibaren neredeyse tüm pilotlar pitlerini bu sırada yaptılar. Hele Vettel son anda pite girdi, tehlikeli bir hareket yaparak hem de... Pite giremeseydi belki de yarışı bugün o kazanacaktı. Webber pite girmedi, çünkü aracı ultra-hızlı olduğundan ve lastikleri de iyi durumda olduğundan Alonso'ya karşı lastikleri bitene kadar fark açabileceğini düşünüyordu. Alonso'ya diyorum çünkü bu sırada hedefi ikinci sıraydı, Vettel doğal olarak kazanacaktı yarışı. Webber'e tekrar döneceğim, Vettel'e gelelim.
Vettel, süper yetenekli ama hala tecrübesiz...
Vettel pit stop sonrası güvenlik aracı arkasında "uyuduğunu" söyledi. Yani kendimde değildim dedi. Telsizle takımdan haber geleceğini düşünüp çok fazla kasmamış kendini. Güvenlik aracı ışıklarına da bakmamış. Yani tempoyu belirleyen lider Webber'i takip etmesi gereken Vettel gafil avlanmıştı, güvenlik aracının pite girdiğini gören Vettel için de artık herşey çok geçti. Webber yeterince "fark" yapmıştı. İşte o "fark" 10 araç boyundan fazla olunca sportif kuralların 40.9'uncu maddesi gereğince pitten geçme cezası aldı. Ne bu kuralın farkındaydı, ne de öndeki Webber'in uçup gittiğinin... Bir şampiyon adayına hiç yakışmayan bir hareketti bu. Basın toplantısında dahi neden ceza aldığını tam olarak bilmiyordu.
Bir başka "komik" hareketi de yarışın sonunda yaşadığı travmanın etkisiyle en hızlı tur derecesi yapmak için yavaşlamasıydı. Son tur yavaşladı, Alonso ile arasını 3.2 sn'ye çıkardı ve en hızlı tur kaydetmek için bastırdı, neticede başardı ve üst üste 2., bu sezonki 3.en hızlı turunu kaydetti. Yakın arkadaşı Kimi'ye ne kadar da benziyor Sebastian. Kimi de aynen bu şekilde 2007'deki Macaristan yarışında Lewis'in arkasında "sıkıldığını" söyleyerek son turda en hızlı turu kaydetmişti. Sebastian'a içinde bulunduğu durumu çok iyi anlattığını düşündüğüm için Sezen Aksu'dan "Küçüğüm" şarkısını armağan ederek Webber'e geçiyorum...
Küçüğüm daha çok küçüğüm bu yüzden bütün hatalarım Övünmem bu yüzden bu yüzden kendimi özel önemli zannetmem Küçüğüm daha çok küçüğüm bu yüzden bütün saçmalamam Yenilmem bu yüzden bu yüzden kendime hala güvensizliğim Ne kadar az yol almışım ne kadar az yolun başındaymışım meğer Elimde yalandan kocaman rengârenk geçici oyuncak zaferler Küçüğüm daha çok küçüğüm bu yüzden bütün korkularım Gururum bu yüzden bu yüzden çocuk gibi korunmasızlığım Küçüğüm daha çok küçüğüm bu yüzden sonsuz endişem Savunmam bu yüzden bu yüzden bir küçük iz bırakmak için didinmem Günün adamı Mark Webber
Webber 2.liği umarak başladığı stratejisini herkesi şok ederek galibiyetle noktaladı. Tam anlamıyla İngilizce deyimiyle "superb" yani mükemmel/kusursuz bir stratejide yarıştı. Güvenlik aracının çıkmasından sonra lider başladığı bölümde Alonso'ya bir pit stop mesafesi açıp pite girecekti. Bu da yaklaşık 20 sn'ydi, o bölümde Alonso'ya her tur bazen 1.5 sn, bazen 1 sn, bazen de 0.8 sn gibi farklar yaparak yarıştı. Normalde 30 tur sonunda pite girmesi beklenirken o tam 43 tur yumuşak lastikle devam etti. Asıl etkileyici olansa lastiklerinin sadece 39.turdan itibaren kaybetmeye başlamasıydı. Galibiyeti sonuna kadar hak etti. 43.turda pitten çıktığında Alonso'nun yaklaşık 8 sn önündeydi. Ve bir derdi olmamasına rağmen yine de yarış sonuna kadar 20 sn'nin de üzerine çıkardı farkı. Hiç hesapta olmayan bir galibiyet aldı ve rakiplerinin 2'şer galibiyetine rağmen 4 galibiyetle şampiyona liderliğini ele geçirdi.
Yalnız bugün yayında da söylediğim gibi Webber'i istikrarsızlığı ve hırsının yetersizliği nedeniyle eleştiriyorum. Vettel lider ve Alonso önündeyken bir çaba göstermeyen Webber, ne zamanki bir motivasyon unsuru ortaya çıktı, o zaman limitleri zorlamaya başladı. Rakiplerinin yarışın sonunda ulaştığı tur zamanlarına ufalanmış yumuşak lastikleriyle yarışın ortasında ulaşan böyle kaliteli bir pilotun bu şekilde moralsiz ve amaçsız olmasına ve değişken olmasına profesyonellik diyemem. Webber sahip olduğu potansiyelin farkında olmalı ve şampiyonluk için bastırmalı, Vettel'i destekleyen takım yönetimine rağmen... Fernando Alonso ve Ferrari'de durum
Bugünkü sonuçla çok mutlu olması gereken kişilerin başında Fernando Alonso geliyor. Alonso bugün kusursuz bir yarış çıkardı. İyi startının üzerine istikrarlı tur zamanları koydu. İspanyol pilotun SC periyodu ve pit stoplar hariç attığı 67 turun 47'si bir önceki turundan daha hızlıydı. En yakın rakipleri Vettel 30 ve Webber de 32 tur bu şekilde gitti. Bu bile Alonso'nun kalitesini gösteren detaylardan biriydi. Ferrari bugün Red Bull'dan açıkça minimum 1 sn daha yavaşken tam 38 tur boyunca gözükara Vettel'i arkasında tutmayı başardı. Yarış sonrasında da ifade ettiği gibi olması gereken yeri 3.'lükken aldığı 2.'lik çok değerliydi. Hesapta olmayan puanlar açısından Hockenheim'daki ekstra 7 puan ve buradaki 3 puanla toplam 10 puan daha fark kapatabildi. Hamilton'ın da vites kutusu arızası nedeniyle muhtemel bir 12 puandan olmasıyla bir anda İngiliz pilotla arasındaki farkı 34'den 16'ya düşürdü. Artık şampiyona lideriyle arasında 34 değil 20, en ciddi rakipleri Hamilton'la 16 ve Vettel'le 10 puan fark kaldı. İyi değerlendirilecek bir yaz arası sonrası bu farkın daha da kapanacağını öngörüyorum ben. Massa'ya 44 puan açmasıyla da artık legal bir 1.pilotluk durumu oluşacaktır. Bugün yayında da söylediğim gibi Ferrari ve Alonso için işler bence gayet yolunda. Tabii ki diğer pistlerde farkın buradaki kadar çok olmayacağını düşünerek bunu söylüyorum. Fark böyle kalırsa Red Bull her iki klasmanda da şampiyon olacaktır.
Ferrari'nin bir diğer yumuşak karnı motor sayısı sorunu. Alonso ve Massa'nın 2 motoru kaldı, kalan 6 yarış için. Bunlar içinde Monza, Spa, Suzuka gibi motor zorlayan yarışlar da var. Alonso son 2 yarışta motor sorunuyla karşılaşırsa bu yüzden geriye düşmek zorunda kalabilir. Mclaren cephesinde hüzün var
Mclaren bugün her iki pilotuyla da çok ciddi puanlar kaybetti. Hesapta olmayan bir dayanıklılık sorunu, Button'ın kötü startı İngiliz takım için bugünü yeterince felaket haline getirdi. Yaz arası deyip duruyoruz ama ben Mclaren ekibinin hiç de yaz arası yapacağını sanmıyorum, pilotlar hariç tüm ekip iş başında olacaktır, pilotların da sadece 10 gün tatil yapacağını sanıyorum, takım bu durumu kabullenmeyecektir.
Bu arada bugün Hamilton yarış dışı kaldığı ana kadar süper bir yarış çıkardı. Önce Petrov'u zor da olsa geride bıraktı, daha sonra doğal olarak yavaş kalacağı sanılırken Ferrari ile eşit tur zamanları çıkardı. Eğer devam etseydi bana göre Vettel'i de geçerek podyumda olurdu. Button için çok da yorum yapmaya gerek yok, utanması gereken bu yarışı acilen unutmalı ve hala şampiyonluk yarışında olduğunun, liderden sadece 14 puan geride olduğunun ve Alonso'yu geride tuttuğunun farkında olmalı. Vitaly Petrov günündeydi...
Bugünün yıldızlarından birisi de Petrov'du. Startta 2 sıra kazandıktan sonra Lewis'e geçilse de tur zamanları ve istikrarı etkileyiciydi. Takım arkadaşı Kubica 13.turda 1.27'li tur zamanlarına ulaşırken Petrov 6.turundan itibaren bu zamanları yapmaya başladı. Yarış içerisinde stresten uzak şekilde soğukkanlı yarıştı. Kariyerinin en iyi pozisyonunda yarışı bitirmeyi başardı. Hafta ortasında yaptığı şu açıklamayı her ne kadar saçma ve F1'e yakışmaz bulsam da bu yarıştaki performansıyla takımdan birkaç yarışlık kredi aldığı kesin. "Onlardan sadece bana zaman vermelerini istiyorum. Benim için zaman önemli çünkü GP2'de yarışırken yeterince hızlı olmam için üç yıla ihtiyacım oldu." Formula 1'de Renault gibi köklü ve 4 yıl önce çifte şampiyon olmuş bir takımın sürücüsü bu şekilde bir talepte bulunmamalı. F1 GP2 değil, sürücüler de daha yüksek kalitede olmalı. Ancak ne yazık ki sponsorlar ve maddi konular da pilot seçiminde rol oynuyor... Schumi/Rubens kapışması
Schumacher-Barrichello konusu yeterince işleniyor, üstüne çok yorum yapmaya gerek görmüyorum, sadece Schumi'nin aynı Schumi olduğu kesin, Rubens'i duvara sıkıştırırken "ona yeterince boş alan bıraktığını" söylemesi, "beni geçmek isteyen bunun için zorlamalı" demesi, egosunun hala son derece yerinde olduğunu gösteriyor. Ben Schumi'siz F1'in heyecan anlamında yetersiz olduğunu düşünüyorum, 2011'de formunu bulsa da yarışlarda onu önlerde görmeye başlasak iyi olacak, seyir zevki açısından. Bugün gridde Rubens'in gösterdiği o cesareti gösterecek başka bir pilot yoktu, çünkü kimse Rubens'in Michael'e karşı motivasyonuna sahip değildi, o yüzden o da yıllarca hatırlanacak bir tablo izletti bize. Rubens'e sadece koca bir "helal olsun" demek lazım. Schumi yarış sonrası Spa için 10 sıra grid cezası aldı, olması gereken de bir cezaydı.
Diğer...
Renault bugün 10 puan fark kapattı Mercedes'e karşı, ilerleyen yarışlarda 4.sıra hedefi için daha da bastıracaklardır. Şampiyonluk haricinde bir de 4.sıra çekişmesi olması bana göre F1 fanları için çok pozitif bir durum. Güzel yarışlar bizi bekliyor.
Bugünün bir diğer yıldızı adamım Kobayashi'ydi. Öncelikle aldığı harika start, sonrasında tutarlı bir sürüş ve 23.sıradan başlayarak alınmış altın değerinde 2 puan... Bravo Koba! Yine bugün ilk puanlarını alan De la Rosa, çok iyi bir yarış çıkaran Hulkenberg alkışlanması gereken diğer isimlerdi. Lotus'un başarısı
Yarış değerlendirmelerinde yeni takımlar için mutlaka bir paragraf ayırıyorum. Lotus pilotları bugün HRT'den Yamamoto ve Virgin'den Di Grassi'ye tur bindirdiler. Yeni takımın yeni takıma tur bindirmesinin ne demek olduğunu F1'i takip eden sizler çok iyi biliyorsunuz. Her anlamda oturmuş takım izlenimi veren Lotus'un bu performansı takdire şayan. Kovalainen ve Trulli bugün yarışın son 20 turunda 10'un üzerinde 1.27'li turlar attılar, diğer takımlar bu dereceye yaklaşamadılar. Tv gelirlerinden yenilerden bir takımın yararlanacağını düşünürsek Lotus bu anlamda büyük bir iş yaptı bile. Bu arada yanılmıyorsam bugün ilk defa yeni takımların tüm pilotları aynı yarışta finish görmüş oldular.
| İmza |
http://metinmete.blogspot.com
http://twitter.com/metinmete |
|
|
Korhan Savran
Katılım tarihi: 02.10.2009
Nereden: Istanbul
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 02.08.2010 00:20:54 |
|
[quote] 02.08.2010 00:04:29, Metin Mete tarafından gönderildiBlogumdan alıntıdır arkadaşlar... Macaristan GP değerlendirmesi: F1'de "kesin" kelimesinin yeri yoktur Never say "never", yani asla "asla" deme... Formula 1 bu sözün sürekli doğrulandığının örnekleriyle doludur. Bugün de olduğu gibi...Start öncesi neler söyleniyordu? Vettel ilk virajı önde geçerse yarışı rahat kazanır... Evet, ilk virajı önde geçti, ama yarışı kazanamadı. 10.turda 10 saniyenin üstünde fark yapmıştı, yarışı alır götürürdü... Alıp götüremedi. Macaristan'da yanılmıyorsam bugün ilk defa yeni takımların tüm pilotları aynı yarışta finish görmüş oldular. [/quote]   Bazı arkadaşlarımız da yarış başlamadan podyum sıralamasını da yazmışlardı.. Tebrik ederim ... İyi Seyirler.
| İmza |
http://twitter.com/korhansavran http://www.fia.com |
|
|
Sabri_McLaren
Katılım tarihi: 26.10.2009
Nereden: BURSA
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 02.08.2010 03:30:20 |
|
|
Mark Webber 1 yarışta 2 kez Hamilton'a çarpıyor.İkiside alakasız birer saçmalık olduğu halde ceza almıyor.Webber geçen senede Raikkonen'e Brezilya'da bunu yapmıştı.Yine 2009 İnterlagos'ta Barrichello,Hamiltonun üstüne kırdı hatta aracından bir parçada kopardı yine ceza yok.Webber 2008 Fuji'de ceza almamıştı.Bununla ilgili bir çok konu var ama bence Schumacher(hayranı değilim)yapması gerekeni yaptı.Barrichello'nun geçeceği boşluk bence mevcuttu.Bu cezaya bir anlam veremedim nedense.Hele Barrichello'nun siyah bayrak istemesi tamamen saçmalık diye düşünüyorum.Hamilton'da yavaş olan ve sorun yaşadığı araçla SC öncesi Massa'dan kopmadı.Bence güzel bi durumdu.Bundan sonraki 2 yarış McLaren aracının karakteriene uyuyor.Özellikle F-Kanal kullanımıyla bu pistlerde yeniden Ferrari'nin önüne geçeceğini düşünüyorum.
|
|
İbrahim Beytekin
Katılım tarihi: 27.10.2009
Nereden: Nilüfer - Bursa
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 02.08.2010 09:59:58 |
|
02.08.2010 03:30:20, Sabri_McLaren tarafından gönderildi
.Barrichello'nun geçeceği boşluk bence mevcuttu.Bu cezaya bir anlam veremedim nedense.Hele Barrichello'nun siyah bayrak istemesi tamamen saçmalık diye düşünüyorum. Schumide ,yeterli boşluk bıraktım ben Bari'ye deyince acaba ben başka bir yarış mı seyrettim dün, demekten kendimi alamıyorum..He Barikellonun tecrübesine güvenip ona göre 5 cm boşluk bırakmış olabilir ancak oradan o şekilde kurtulabilecek başkada bir pilot bilmiyorum şu anki gridde...Ya gözü yemez ayağını gazdan çekerdi yada bir çarpışma olurdu..Düz yolda çarpışanlarıda biliyoruz çünkü :) Bu arada tmurat : Yorumların bir tarafa  , yarışı kepçır ettiysen eğer sadece o bölümünü dailymotion.com'da falan yayınlama durumun olabilirmi?
Bu mesaj 2010-08-02 tarihinde İbrahim Beytekin tarafından düzenlenmiştir.
| İmza |
 |
|
|
Climanjaro
Nereden: Sakarya
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 02.08.2010 10:44:10 |
|
|
o anın videosu bende var. isteyene rapid gibi sitelere upload yapabilirim.
Yalnız o olayda şöyle birşey dikkatimi çekiyor. Apır çekimde defalarca izledim de... Schumi daha erken sağa yanaşıp yarış çizgisine oturmaya çalışıyor. Barricehllo ordaki dar olan araya kendisi giriyor, yani riski bir nevi kendisi alıyor.
Çünkü Barri henüz arkasında iken aynalarını kontrol ediyor ve sağa doğru metre metre yanaşıyor. Sonra Barri aracın burnunu sokuyor.
| İmza |

Diğerleri otomobillerini satabilmek için yarışır. Biz ise yarışabilmek için otomobil satarız..."
Enzo Ferrari
|
|
|
İbrahim Beytekin
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 02.08.2010 11:36:48 |
|
|
Teşekkür ederim tmurat.
Climanjaro sendede mi kepçırlı var? Rapid linki atabilirsen memnun olurum.
| İmza |
 |
|
|
Climanjaro
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 02.08.2010 11:48:46 |
|
|
bendeki trt1 yayını.serhan'ın anlatımı ile. ancak onu trf1 in videosundan almıştım.
internet browser olarak opera kullanıyorum ben. operanın bir özelliği izlediğim her videoyu otomatik olarak indiriyor olması. ordan almıştım, ancak şu an işteyim, ancak eve gidince yapabilirim.
| İmza |

Diğerleri otomobillerini satabilmek için yarışır. Biz ise yarışabilmek için otomobil satarız..."
Enzo Ferrari
|
|
|
İbrahim Beytekin
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 02.08.2010 11:53:28 |
|
|
Anladım ...Yok kendin kepçırladıysan konvert edilmemiş halini at diyecektim (mpeg yada avi olarak) sıkıştırınca çözünürlükte gidiyor.
| İmza |
 |
|
|
Onur Güven
Katılım tarihi: 28.10.2009
Nereden: Konya
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 02.08.2010 13:16:04 |
|
02.08.2010 11:53:28, gotcha tarafından gönderildi
Anladım ...Yok kendin kepçırladıysan konvert edilmemiş halini at diyecektim (mpeg yada avi olarak) sıkıştırınca çözünürlükte gidiyor. Ben kaydetmiştim. Rapid'e attım. http://rapidshare.com/files/410535192/F1_Macaristan_MSC___BAR.mkv
Bu mesaj 2010-08-02 tarihinde Onur Güven tarafından düzenlenmiştir.
|
|
İbrahim Beytekin
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 02.08.2010 13:58:26 |
|
Teşekkürler Onur Güven ... tmurat önce çözünürlük ve bitreyt bilgisi verirsen aploğada değer mi değmez mi ona göre ? En az 800*600 çözünürlük ve 1800-2000 kbps bitreyt makul eğer daha düşükse bence gerek yok ..(Tenks in edvens) .. Özür dilerim arkadaşlar farketmeden konu başılığını çok dağıttım gerisini özelden devam edelim en iyisi  İlave : Sıralam turları esansında ön kanatların analiz edildiği tekrarlar çok dikkatimi çekmişti..Dün sabahta yarıştan önce görüntülerden anlık poz alıp (aynı açı ve aynı yerden) yakalamaya çalıştım ve bu görüntüler ortaya çıktı.    Tabi bu görüntüler yanıltıcı olur.Ama elimden geldiğince araçaları aynı konumlarında yakalamaya çalıştım.Hareketli görüntülerde zaten belli oluyor; Ferrari neyse ama Redbull'un kanadı resmen yerleri süpürüyor.McLaren'ın kanat ise kazık gibi duruyor. Bu görüntüde Rubi'nin yeteri kadar boşluktan geçtiği an ...Basit bir orantı yaparsanız görüntünün sağ alt tarafında Rubi'nin tekerleğinin gölgesinin yandaki pit duvarına vurduğunu görebilirsiniz ve bir tekerliğin çapından ve o anki güneş pozisyonundan gölgesinin vurma açısını ve yaklaşık olarakta tekerlek ile duvar arasındaki mesafeyi hesaplayabilirsiniz.Hesaplamak istemesenizde hayal edebilirsiniz Tabiki o anda 290 km/s hızla gittiğinizide unutmadan   Selamlar, sevgiler, saygılar ...
| İmza |
 |
|
|
R.Peterson
Katılım tarihi: 22.05.2010
Nereden: Balıkesir
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 02.08.2010 15:22:20 |
|
Msc - Barichello olayını Webber-Vettel kazasından ayıran tek şey Schumacher'in sıkıştırdıktan sonra Barichello'nun hamlesine izin vermesi, yarış çizgisine dönmesiydi ama Webber bunu yapmadığı halde ceza görmedi. Vettel hamle yapmasa çim üstünde 300km hızın üstünde zıplayan bir araç da en az dünkü kadar tehlikeli bir durum yaratabilir. 02.08.2010 10:39:17, Beril tarafından gönderildi
Hakemler bu iki harekete ayri ayri ceza verirdi normal sartlarda, ancak iki pilot da ayni takimdan olup zaten cezalarini bir sekilde cektikleri icin (Vettel yaris disi kaldi, Webber 3. siraya indi) yaptirimda bulunmadilar. Benim kızdığım nokta da işte burada. Hakemler bazen kuralları takımlardan daha çok esnetiyorlar, kurallar açık; pilotu yol dışına çıkarmaya çalışmanın (16.3 madde) pitten geçme, dur kalk , bir dahaki yarışa 10 sıra grid cezasından biri uygulanır. Ama Fia'nın "nasılsa bunlar birbirine çarptı" düşüncesi ve sonrasında Webber'in aldığı 3.lük,yaptığı hareketin ardından Vettel'in yarış dışı kalması ve kendisinin podyuma çıkmasıyla (bence)cezadan ziyade Webber için bir ödül oldu. Halbuki hatayı yapan dünkü Kubica olayındaki olduğu gibi takım değil bizzat sürücülerin kendisiydi.
Bu mesaj 2010-08-02 tarihinde R.Peterson tarafından düzenlenmiştir.
|
|
İbrahim Beytekin
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 02.08.2010 15:32:05 |
|
02.08.2010 15:22:20, R.Peterson tarafından gönderildi
Ama Fia'nın "nasılsa bunlar birbirine çarptı" düşüncesi ve sonrasında Webber'in aldığı 3.lük,yaptığı hareketin ardından Vettel'in yarış dışı kalması ve kendisinin podyuma çıkmasıyla (bence)cezadan ziyade Webber için bir ödül oldu. Halbuki hatayı yapan dünkü Kubica olayındaki olduğu gibi takım değil bizzat sürücülerin kendisiydi. Bence komiserler o kazada kimin suçlu olduğuna tam anlamıyla karar veremediler  Bana sorarsanda Vettel çok iyimser bir şekilde sanki takım emriyle geçmiş gibi Webber'in yarış çizgisine aniden girmeye kalktı.Bence virajın girişine kadar aynı çizgiden zorlamalıydı. Nasılsa birbirlerine çarptılar ikiside pozisyonlarını kaybetti deyip fazlada üstelemediler heralde...  Aynı şekilde Kubica'nın cezasını bende anlamış değilim.Yarış kazası desen o durumda Kubica'nın yapacağı birşey yok.Topitop adam gidebilirsin diye işaret vermiş.Ceza gelecekse takıma gelseydi yada topitop adama :)
| İmza |
 |
|
|
ferrari_sercan_35
Katılım tarihi: 28.10.2009
Nereden: İzmir
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 02.08.2010 16:23:58 |
|
|
Yukarıdaki fotoğraflarda en yakın çekimi Ferrari'de yapmışlar.Red Bull'ların çekimi ise neredeyse hiç "zoom"lanmamış.Bu yüzden Red Bull'ların kanatlarının yere daha olması o görüntüde çok normal.Sıralama turları esnasındaki ön kanat analizlerinde benim gördüğüm kadarıyla Ferrari ve Red Bull arasında hemen hemen fark yoktu.
|
|
Korhan Savran
Katılım tarihi: 02.10.2009
Nereden: Istanbul
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 02.08.2010 18:04:53 |
|
Yıllar sonra korkarak izlediğim nadir bir mücadele idi. Kubica'nın Kanada kazasından sonra ölümlü bir yarış olabilirdi. Schumacher'e ciddi bir ceza gelmesini bekliyorum. Ayrıca Michael mutlaka özür dilemeli..Son derece agresif ve gereksiz bir davranış biçimi.... Bir şampiyon gibi davrandığın ve beni yanıltmadığın için tebrik ederim ... Doğru olanı yaptın... İyi Seyirler.
| İmza |
http://twitter.com/korhansavran http://www.fia.com |
|
|
Climanjaro
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 02.08.2010 23:57:27 |
|
yalnız ben şu videoyu defalarca tekrar tekrar izliyorum. ilk başta schumi haksız gibi görünüyor ancak aracını yolda yani çizgi içinde tutuyor. bence Barrichello atağını ters taraftan yapıyor. çünkü Schumi zaten o tarafı kapatacak şekilde ilerliyor. tekrar ve ağır çekimde izlerseniz önce Schumi'nin kapattığını ardından Barrichello'nun o daralan alana bilerek aracını soktuğunu farkedeceksiniz. Yani riski bile bile alan Barrichello idi. Hatta ve hatta Barrichello tam çimlere gelirken aracını çok sert bir şekilde Schumi'nin üzerine sürüyor. Aslında bu da oldukça tehlikeli bie hareket, Schumi orda artık bayrağı çekmiş ve yolu vermiş. Ya webber olsaydı orada?  Tekrar izleyin ve mümkünse ağır çekimde saniye saniye izleyin. bunu göreceksiniz. Aşağıdaki dosyadaki videoyu izleyebilirsiniz. http://www.dosya.tc/files/VahpMj/BarrivsSchumi_hungaroring_.rar.html 1.14. saniyeden itibaren daha net görünüyor. Barrichello o dar alana kendi giriyor.
Bu mesaj 2010-08-03 tarihinde Climanjaro tarafından düzenlenmiştir.
| İmza |

Enzo Ferrari
|
|
|
İbrahim Beytekin
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 03.08.2010 00:13:08 |
|
02.08.2010 23:57:27, Climanjaro tarafından gönderildi
bence Barrichello atağını ters taraftan yapıyor. çünkü Schumi zaten o tarafı kapatacak şekilde ilerliyor. Cephe kamerasından seyredersen eğer geçişi Şuminin gözlerinin sürekli aynalarda olduğunu görebilirsin Climanjaro.Önce sol dikiz aynasına bakıyor sonra sağ sonra tekrar solu kontrol ediyor ve Rubins'in bu sefer sağdan atağa kalktığını gördüğü anda çok geç kalmış oluyor.Çok geç derken belkide 0.2 sn .. Şumi çizgisini sağa doğru meylettiktiği sırada ise Rubi çoktan onun yanına geliyor.Bu andan sonra hala daha sıkıştırması bence sportmence değil.Dediğin olayı belkide 0.5 sn evvel yapmış olsa Rubins zaten o tarafa giremeyecek. Rubins'in geçtikten sonra Şumi'nin üstüne çok sert manevra yaptığını söylemişsin.Neden yaptığını görüyorsun.Çimleri milimle geçti.O süratte birde çimin üstünde gezindiğini düşünsene... 02.08.2010 17:19:25, Beril tarafından gönderildi
Bu arada Schumacher, Barrichello'dan ozur dilemis... Beklenmedik bir gelisme. Ya birilerinden zilgit yedi, ya da yaptigi hatanin hata olmadigini israr etmekten vaz gecti... Gözümle görmeden kulağımla duymadan inanmam.Şuminin şimdiye kadar özür dilediği nerde görülmüş
Bu mesaj 2010-08-03 tarihinde İbrahim Beytekin tarafından düzenlenmiştir.
| İmza |
 |
|
|
İbrahim Beytekin
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 03.08.2010 00:39:08 |
|
03.08.2010 00:30:51, Beril tarafından gönderildi
I wasn't seeking to endanger him with my move. If he feels I was then I'm sorry, this wasn't my intention."http://www.autosport.com/news/report.php/id/85828 Şuminin özürüde bu kadar olur zaten.Rubins senin incittiysem çok özür dilerim aşkım..Dalga geçer gibi ..Korkuttum mu ? Pardon ya özür dilerim he  03.08.2010 00:29:35, tmurat tarafından gönderildi
Önce Schumi kapattı Barrichello sonradan girdi Bende tam tersini iddia ediyorum.Şumi kapıyı geç kapattı, belki 0.5 sn önce yapmış olsaydı o hamleydi olurdu ama Şumi çizgisini değiştirmeye karar verdiği anda Rubins zaten oraya burnunu sokmuştu bence.Yani aslında şunu söylemek istiyorum ; Şumi kendi kendine düşünüp durup dururken sağa doğru hamle yapmadı Rubins'in oraya hamle yağtığını görünce oda oraya hamle yaptı.Buda Şuminin Rubins'ten sonra hamle yaptığı anlamına geliyor..
Bu mesaj 2010-08-03 tarihinde İbrahim Beytekin tarafından düzenlenmiştir.
| İmza |
 |
|
|
Dark_Lord10
Nereden: Mersin
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 03.08.2010 03:00:54 |
|
 Bu bir hayli ilginçti. Genelden daha iyi bir Macaristan GP izledik, uyuklamadım bu da bir gelişme. Schumi'nin yaptığı hayli tehlikeli fakat bir o kadar da hırs doluydu. Eminim ki rakipleriyle başedemeyen bu araç onu çıldırtıyor. Cezayı haketti. Sezonun kalan kısmında baskı altında güçlenen bir Alonso'yla Ferrari geliyor. Alonso şampiyonluk yarışındaki en iyi pilot. Kırmızılara bir şampiyonluk daha getirir umarım.
Bu mesaj 2010-08-03 tarihinde Dark_Lord10 tarafından düzenlenmiştir.
| İmza |
"Some people want it to happen, some wish it would happen, others make it happen." - Micheal Jordan
|
|
|
Climanjaro
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 03.08.2010 08:09:33 |
|
|
@gotcha
tekrar bakarsan barrichello burnunu soktuğunda yol sınırlarını kaplayan çizginin dışında olduğunu görürsün Schumi zaten yol çizgisi içinde alanı kapatmıştı. Barri yol dışından geçmek isteyince Schumi bu sefer yol dışında da ona yer bırakmamak için iyice çizgiye yanaştı.
Benim dikkat çekmek istediğim nokta Barrichello geçebilmek için yolun dışını kullandı. Yani virajdaki bir aracı çimleri kullanarak geçmek gibi birşey.
Eğer Barrichello yol çizgileri içinde yarım araç yakına gelse yine dediğin doğru. ama yanına geldiğinde barrichello zaten yolda değildi. Yani bu olayda Schumi kadar Barri de hatalı. O kadar risk alıp o aracı oraya sokmaman lazım.
Her neyse olan oldu, heyecan geldi, risk geldi, ceza geldi.daha bize birşey demek düşmez
| İmza |

Enzo Ferrari
|
|
|
İbrahim Beytekin
|
Ynt: Hungaroring 2010 Stratejiler... / 03.08.2010 09:58:12 |
|
03.08.2010 08:09:33, Climanjaro tarafından gönderildi
Her neyse olan oldu, heyecan geldi, risk geldi, ceza geldi.daha bize birşey demek düşmez Aynen bunun tadını çıkarmak varken neyin tartışmasını yapıyoruz ki? Ama yeni yetme ana kuzusu pilotarada iyi bir ders oldu bu hareketler.Yaş dayanmış 40'a hala daha limitlerdeler..Helal olsun Şumi-Rubins'e..
| İmza |
 |
|
|
|