Kankalp
Katılım tarihi: 26.10.2009
Nereden: Ankara
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 23.10.2010 09:36:42 |
|
|
Pisti genel olarak beğendiğimi söyleyebilirim. Şu anda oldukça tozlu olması önemli değil, Asya kıtasında Suzuka'dan sonraki en iyi pist olma yolunda ilerleyebilir.
Söylendiği kadar teknik bir pist olduğuna inanmıyorum, ilk sektör zaten çoğunlukla düzlüklerden oluşuyor. İkinci sektörde 6-9 virajlar arasındaki bölüm 200-220 km/h ile geçiliyor ve bu bölüm de oldukça güzel. Bununla birlikte 12. virajı oldukça beğendim, sola doğru keskinleşen dönüş pilot yeteneklerini ön plana çıkararan bir yapıya sahip. Pistin diğer virajlarını ise alelade buldum.
Bu pist de akıcılığı çok fazla ön plana çıkarmayan, takvimdeki pistlerin karma virajlarını içeren bir Hermann Tilke pisti. Karakteristik bir viraj göremedim açıkçası. Son viraj karakteristikten öte değişik. Çok da bir esprisi yok açıkçası.
Pit girişi gerçekten marjinal bir yapıya sahip. Bir çok pilotun sızlanmasını normal karşılıyorum. Ancak sorunun aslında pit girişi ya da çıkışından ziyade pit alanının bulunduğu yer olduğunu düşünüyorum. Bence 3 ve 4. virajlar arasındaki kısa düzlüğün start finiş düzlüğü olması gerekirdi.
S1 tamamen McLaren'e ait. S2 ise Red Bull için tasarlanmış. Ferrari S1'de McLaren'den çalmış, o nedenle bir adım önde gibi görünüyor. Ancak S3 kısmında Ferrari Beril'in analiz ettiği gibi önde değil. Bunun nedeni de Kore'ye gelen Red Bull'un güncellenmiş aerodinamik paketlerde saklı. Red Bull bence Ferrari'nin bu bölgede kendisinden daha hızlı olacağını görüp S2'de açık ara önde olacağını da bilip S1'de McLaren'e yetişmek yerine S3'teki dezavantajını minimize edecek bir paketle gelmiş. Zaten sezon başından beri aracın aerodinamisi nedeniyle uzun düzlüklerde ve Renault motorunun yetersizliği yüzünen son sürat anlamında geride kalan takımın son 3 yarışta sihirli değnek bulamayacağı aşikardı. Adrian Newey de olsa, bu durum değişmezdi.
Ferrari ise bana kalırsa S1'e yoğunlaşmış. Monza'dan sonra McLaren kadar iyi olduklarını biraz daha gösterdiler. Bu seneki gelişim şampiyonu olan takım görünümündeler. İstanbul Park'da yerlerde sürünen takım şu anda hem McLaren'dan hem de Red Bull'dan pistin geneli anlamında biraz daha hızlılar. Her sektörde rakiplerine kafa tutabiliyorlar; ancak ne Red Bull uzun düzlüklerde McLaren'e yetişebildi, ne de McLaren orta uzunlukta ve hızlı virajlarda Red Bull'un performansına erişebildi. 10 küsür yarıştır sorunun nerede olduğunu bilip bir türlü çözüm bulamıyorlar. Ancak Ferrari iki sorunu da çözebilecek durumda olduğunun gösterdi ve eğer sezonun bitmesine 3 yarış değil de 7-8 yarış kalmış olsaydı muhtemelen Red Bull'u da yakalarlardı. Çünkü araç her yönde gelişmeye müsait bir şekilde tasarlanmış sezon başında. Ancak McLaren'in uzun ön kısmı, Red Bull'un da hassas arka süspansiyon ayarları nedeniyle gelişim marjı Ferrari'ye göre çok sınırlı. Bu yüzden sezon boyunca zaman kazanabilmek için McLaren arka süspansiyon ayarları ile uğraşırken, Red Bull sürekli "flexible" ön kanat ve ön süspansiyona yoğunlaştı...
McLaren'da Button için kötü geçen haftasonu kötü devam edecek gibi. Pist çok tozlu ve lastiklerden şikayet ediyor. Ve Button lastiklerden şikayet ediyorsa alabileceği en iyi derece 5.likten öteye gitmez, örneklerle sabit... Hamilton ise varını yoğunu ortaya koyuyor. S2'de biraz daha verim alabilirse yarın, ciddi anlamda podyumu kovalayabilir, çünkü yarış performansı sıralamalardan çok daha iyi.
Alonso ve Hamilon'ın ilk sektörde mutlaka yükseleceğini düşünüyorum. Red Bull'lar ilk çizgiden start alıyor olabilirler, ancak muhtemelen ilk turu ilk iki sırada geçemeyecekler.
Opsiyon lastiklerin ne kadar dayanacağını çok merak ediyorum, çünkü sıralamalarda turunu tamamlayıp pite dönen herkesin lastik yüzeyinde inanılmaz bir toz kalıbı vardı. Bu lastiklerin aşınmasını çok etkiler. Eğer prime lastikler de çok dayanamazsa Kanada GP gibi 2-3 pit stop yapılacak anlamına demektir. Ve bu da, bu pistte pit giriş-çıkışı nedeniyle daha fazla tehlike demek.
Güvenlik aracı yarışa kesinlikle girecek. Bu kaygan bir pistte, özellikle de yarışın ilk turunda duvarların piste yakın olduğu 2-3 arası düzlükte, 3-4 arası kısa düzlükte, 16-18 arasındaki Beril'in deyimiyle "yarım daire" virajında bir temas olur da birileri yolda kalırsa kaza olur ve etrafa çok parça saçılır. Toplanması uzun süreceğinden de SC kesinlikle girer. Takımların stratejilerini geliştirirken SC periyodu olabileceğini göz önünde bulundurmaları şart.
Bu mesaj 2010-10-23 tarihinde Kankalp tarafından düzenlenmiştir.
|
|
Akay
Katılım tarihi: 17.11.2009
Nereden: Yalova
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 23.10.2010 10:19:48 |
|
|
Pist gerçekten güzel. Bazı bölümlerinde kaçış alanlarının olmaması ve duvarlarla çevrili olması, olası bir kazada güvenlik aracının girmesi kaçınılmaz olacak. Pite giriş yolu da ilginç. Hamilton burada denge kaybı yaşadı ve son anda çimlerin üstünden pit yoluna girmeyi başardı. İlk sektörde Ferrari'nin üstünlüğünü görebiliyoruz. Yaklaşık 0.5 saniye Redbullara göre daha iyi. Fakat kalan kısımda ise Redbulllar çok iyi. Özellikle de son sektörde. Massa büyük bir hata yaptı ve Q3'e tek set yumuşak lastikle girdi ve tur zamanını geliştiremedi. Redbullar ise son turlarda iyice ısınmış olan pistte Alonso'yu son anda geçtiler. Yarın güzel ve aksiyon dolu bir yarış olacak.
|
|
LORD_F10
Katılım tarihi: 01.10.2010
Nereden: Tekirdağ
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 23.10.2010 14:57:19 |
|
Pist güzel ama pit girişi çok kötü. hamilton Q3 te galiba zor girdi pit yoluna oraya tabela koymaları gerekirmiş  yada hiç düşünmeden yapmışlar orasını ve kenarlar kötü bana ist.park ın kopyası gibi geldi.son sektörde red-bullar çok hızlı.F-10 biraz daha iyi olsa belki son sektörde pole ü kaptırmayacaktı.Massa hata yaptı sanırım tek lastik hamuru varmış herkersin 2 tane varmış massa nın tek, çok bekledi Q2 deki derecesi iyiydi ama massa her zmanki gibi yine hayal kırıklığı yaratmaya dewam ediyor.Mclaren için sanırım şampiyonluk şansı bitti. son 2 yarışta webber-vettel ikilisi büyük bir rekabete gircek gibi duruor eğer bu yarışıda vettel kazanırsa.yağmur var diyorlar doğru ise yarış zmanında yağmur yağarsa bizim için çok keyifli bi yarış olucak.Bekleyip görücez bakalım yarın neler olucak.
|
|
Al10so_4ever
Katılım tarihi: 28.10.2009
Nereden: Aydın
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 23.10.2010 15:15:16 |
|
|
sıralamaları izleyemedim live timingten takip etmek zorunda kaldım ferrari oldukça güçlü gözüküyor eğer startta alonso webberi geçerse veya ilk turlarda geçerse vettele kafa tutabilir yarış temposu olarak ferrari redbulldan kötü olmayacaktır muhtemelen 3 takımlı bir podyum izleyeceğiz. yarış dışı kalan şampiyonluğa by by diyecek weber hariç.
| İmza |
| FERNANDO ALONSO DİAZ |
|
|
Serhat
Katılım tarihi: 29.10.2009
Nereden: Kayseri
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 23.10.2010 16:45:10 |
|
Sıralamayı izleyemedim.  Mecbur tekrarını izliycem.. Genel olarak yorumlara bakılırsa pistin güzel olduğu söylenmiş. Red Bull'lar yine ilk 2'yi ele geçirmişler. Zevkli bir yarış olacağını düşünüyorum.
|
|
batuhan
Katılım tarihi: 27.10.2009
Nereden: İstanbul
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 23.10.2010 22:22:33 |
|
|
motor kullanımları ne durumda?
|
|
İbrahim Beytekin
Nereden: Nilüfer - Bursa
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 24.10.2010 01:08:15 |
|
Valla düşünüyorum düşünüyorum bir yorum yapayım bir tahminde bulunayım diye ama durmuş olan beynimden hiçbir sonuç çıkmıyor...  Ama görünen sıralamada Alonso'nun 2 RedBull'u kekleyip ilk sırada yarışı bitireceği görüntüsünde tabi Hamilton'un hırçınlığını ve boşvermezliğini saymazsak...İçimden bir ses Hamilton ve Alonso arasında bir problem yada bir muhabbet olacağı yönünde... Ne bileyim RedBull'un alacağı bir yarış çok klasik geçecek bir yarış sonucunda olacak ama Alonso yada Hamilton'un alacağı yarış sürprizlerle geçecek bir yarış gibime geliyor. Ne olursa olur umarım biz seyirciler için güzel olan olur dilemekten başka seçeneğim yok sanırsam  Bir sürpriz beklemiyorum ..Yağabilecek olan yağmurdan başka..Umarım yağmaz...Gerçekten yağmaması için dua ediyorum  Selamlar, sevgiler, saygılar ...
| İmza |
 |
|
|
Serhat
Katılım tarihi: 29.10.2009
Nereden: Kayseri
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 24.10.2010 13:31:18 |
|
Dershane nedeniyle yarışı izleyemedim.  Yarışın sabahın erken saatlerine gelmesi benim için çok kötü oluyor. Mecburen tekrarını izleyeceğim.Yorumlara bakılırsa harika bir yarış olmuş. Bence artık Vettel'in şampiyonluk şansı kalmadı. Puanlar çok yakın ancak Vettel çok çabuk hata yapabilen bir pilot.Alonso en büyük aday,şampiyonluk için. Sezonun ilk başlarında Ferrari'nin buralara geleceğini hiç düşünmemiştim.Sezonun başlarında çok yavaşlardı.Ancak şimdi şampiyona adına en büyük adaylar..
|
|
Kankalp
Katılım tarihi: 26.10.2009
Nereden: Ankara
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 24.10.2010 13:35:49 |
|
24.10.2010 13:26:22, Beril tarafından gönderildi
Kurul ayrica, Sutil'in "yaris boyunca fren sorunu yasadigini bildigini ve buna ragmen bu sekilde yarismaya devam ettigini" kabul etmesi nedeniyle ek olarak 10.000 USD para cezasina carptirdi. "Oğlum naaptın sen, manyak mısın, Kobayashi'yi biçiyordun resmen?" Sutil: "Ya valla ben bişi yapmadım. Kobayashi erken frene bastı, ben de zamanında duramadım. Hem yarış boyunca o fren sorunluydu zaten, ben napiim yani?" "Nee?! O fren yarış boyunca sorunlu muydu? Allah belanı versin senin çık dışarı! Gözüm görmesin seni! 10 bin dolar ceza verelim şuna da aklı başına gelsin..."
Bu mesaj 2010-10-24 tarihinde Kankalp tarafından düzenlenmiştir.
|
|
batuhan
Nereden: İstanbul
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 24.10.2010 13:37:59 |
|
|
formula 1'de kazanmak için her yol mübah, telsiz konuşmaları muhteşemdi. herkes kendi açısından bakınca haklı.
red bull'ların yarışı başlatmak istememesi, HAM'ın su seviyesinin azalttığını bildirmesine karşılık WEB'in olumsuz konuşmaları, VET'in 43. tur biter bitmez 1. ve 6. virajlarda "önünü görememesi" ve takımın "understood, the visibility is dangereous (anlaşıldı, görüş tehlikeli)" diyerek adeta yarış kontrole bir mesaj göndermeleri, hemen ardından HAM'a "how is light level? (ışık seviyesi ne durumda?)" diye sorulması sonucunda HAM'ın "light level is fine (gayet iyi)" şeklindeki geri dönüşü gerçekten son zamanlarda hiç duymadığım telsiz konuşmalarıydı ve gayet eğlendim :)
|
|
Onur Güven
Katılım tarihi: 28.10.2009
Nereden: Konya
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 24.10.2010 14:00:59 |
|
|
|
|
ralfschumi
Katılım tarihi: 11.07.2010
Nereden: kayseri
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 24.10.2010 17:03:42 |
|
|
dersane yüzünden izleyemedim yarışı. ama anlatılanlara göre mükemmel bi yarış olmuş. YARIŞIN TAMAMINI İZLEYEBİLECEĞİM Bİ LİNK FELAN WARMI ... ??
|
|
Akay
Katılım tarihi: 17.11.2009
Nereden: Yalova
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 24.10.2010 18:14:29 |
|
Yarışın başları gerçekten çok sıkıcıydı. İlk 4 tur güvenlik aracıyla başladı ve kırmızı bayrak çıktı. Yaklaşık 40 dakika sonra yeniden başladı ve 13. tura kadar güvenlik aracıyla devam etti. Bir an sanki bu yarışta damalı bayrağı Bernd Maylander görecek sandım  Yarış başladıktan sonra ise adrenalin ve heyecan bitene kadar tavan yaptı. Kazalar, spinler, cezalar, Vettel'in yanan motoru, tampon tampona mücadeleler, riskli geçişler ve dahası... Kısacası burada Red Bull resmen gazi oldu. Schumacher tecrübelerine dayanarak güzel bir iş çıkardı. Ferrari harikaydı. Özellikle Massa, kendisi hakkında yapılan dedikoduları kırdı geçirdi ve 3. olarak iyi bir iş çıkardı. Hamilton güvenlik aracı pistteyken telsizde yarışmak istediğini söyledi ve güvenlik aracı içeri girince dediğini yaptı ve 2. olarak şampiyonluk mücadelesinde iddasını gösterdi. Kore Gp sıkıcı başladı ama gerçekten harika bir yarış oldu.
|
|
sinem
Katılım tarihi: 13.03.2010
Nereden: İZMİR
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 24.10.2010 18:29:47 |
|
|
Bu mesaj 2010-10-24 tarihinde sinem tarafından düzenlenmiştir.
| İmza |
| Herşeyi denerim; ama yapabildiklerimi yaparım |
|
|
Korhan Savran
Katılım tarihi: 02.10.2009
Nereden: Istanbul
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 24.10.2010 21:38:49 |
|
|
Herkese Merhaba
Daha ilk yarışı olmasına rağmen Kore pisti F1'e tıpkı Istanbulpark 2010 benzeri bir başlangıç yaptı. Pisti çıplak gözle izleyince gerçekten beğendiğimi söylemeliyim. Kuru havada olacak bir yarış da güzel olacaktır. Yarışa gelince pek çok deja-vu yaşandı. İlk önce Rosberg'in Hamilton'ı geçmesi hemen sonrasında Webber'in spini ve Hamilton'ın yerine Nico'yu yarış dışı bırakması Hamilton'ın Alonso'nun bijonu sorunu ile geçip daha sonra virajı kaçırıp geçilmesi, Vettel'in motor sorunu ile şampiyonanın son derece kritik bir hal alması ve Brezilya'nın her sezon gerilimin hat safhaya çıkması ile ünlenmesi..
İyi Seyirler.
| İmza |
http://twitter.com/korhansavran http://www.fia.com |
|
|
radi
Katılım tarihi: 17.03.2010
Nereden: izmir
|
Ynt: Kore 2010 Stratejiler... / 26.10.2010 10:39:20 |
|
|
Sıralama turları sonrasında muhteşem bir yarış beklentisi içindeydim, öyle ki saat alarmım çalmadan erkenden uyanabildim, ancak inşaat halindeki bir pistte yarış onayı verenlere, doğa engel oluyordu az daha. Her şeye rağmen vazgeçmeyip ve ekran başındaki yüz milyonlarca F1 taraftarının dualarına doğa kayıtsız kalamazdı ve ucu ucuna da olsa yarış heyecanını yaşadık. Kimileri için hayal kırıklığı, kimileri için de beklentilerin ötesinde bir getiri ile sonuçlanan bu muhteşem yarış kuru hava şartlarında yapılsaydı daha da etkileyici, hafızalara kazınan bir yarış olurdu diye düşünüyorum.
Start heyecanını yaşayamadan uzun bir süre devam eden bekleyiş sonrasında kaybedecek bir şeyi kalmayan Hamiltonın isyanına geç de olsa kulak veren yetkililer, Webberin ecel korkusuna ne yazık ki kulak asmayıp yarışı başlattılar. Hamilton baskı kurmasına kurdu yarışın başlaması için ama bu isyanına karşılık gelecek bir yarış çıkardığını söyleyemeyiz. Yarış başlar başlamaz Rosberge geçildi. Herkesi şaşırtan bu durum sonrası Rosbergin başına gelenler onun açısından gerçekten yazık, kaçmak için elinden geleni yapsa da ne yazık ki işe yaramadı.
Sabahın köründe kalkıp vazgeçmeden devam eden bekleyişimizin ödülü olarak seyir açısından bir an bile temposu düşmeyen, aksiyonu bol bir yarış izledik.
Yarışın sonlarına doğru Vettel de kötü duygular hissetmiş olacak ki, yarışın durdurulması için yaptığı çırpınış sonuçsuz kaldı ve kendi tarafında olan şampiyona ibresinin yönünü değiştirdi, artık Alonsonun hatasını ya da başına gelebilecek ters bir durumu beklemekten başka çaresi yok.
Şampiyonluk yarışı...
Sezon başlarken tarihin en müthiş sezonuna hazırlandık ve gerçekten de her yarış sonrası farklı bir yön alan şampiyonanın yüzdük - yüzdük kuyruğuna geldik. Dengeler sürekli değişse de sezonun genel olarak en hızlı aracı RedBull oldu, ancak F1 gibi kurtlar sofrası bir organizasyonda tecrübenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha net bir şekilde gördük. Evet, dayanıklılık sorunları yaşadılar ama hem pilotaj hataları hem de takım olarak yanlış aldıkları kararlar nedeni ile çoktan bitebilecek bir şampiyonayı kaybetmek üzereler, üstüne bir de şampiyon olmasını istemedikleri bir pilotları var, bakın burası çok kritik RedBull Webberin şampiyon olmasını istemiyor. Vettel olmayacaksa kimse olmasın havasındalar, her ne kadar takım emri uygulamalarına ateş püskürseler de o dönemde de belirtmiştim, asıl tepkileri takım emrine değil, tüm takımı arkasına almış bir Alonsoya karşı yarışmayı kimse istemez.
Webberin bu durumu herkes için bir sürpriz, sezon başı değerlendirmelerimde şampiyon olabilecek 3 pilotun olduğunu belirtmiştim, bunların arasına sürpriz bir şekilde Webber de karıştı, iyi de oldu, heyecan ve temponun daimi kalması açısından onun da araya katılması biz yarış severler açısından oldukça iyi bir durum. Son yarış öncesi puan avantajına rağmen çoğu kimsenin şampiyonluk için onun adını söylememesini duygusal açıklamalar olarak değerlendiriyorum, ancak o da son yarışta gerek telsiz konuşmaları, tavırları, ve yaptığı hata ile bu baskıya hazır olmadığını göstererek bir nevi beklentileri haklı çıkardı. Sezon geneline baktığımızda başına gelenler açısından en şanslı pilot Webberdi bu yarışa kadar, şans melekleri nihayet onun da yakasını bıraktılar ve belki de bir daha ulaşamayacağı bir etiketi kaybetmek üzere.
Almanya yarışı sonrası herkesin skandal olarak değerlendirdiği takım emri uygulamasını birçok kişi dile getirmeye başladı. Söz konusu Alonso aleyhtarlığı olunca mantıklı düşünler ve fanatik duygular içinde verilen cevaplar da aynı adresi gösterince ister istemez forumumuzdaki anketlerden biri nihayet olması gerektiği gibi ilerliyor.
Evet, herkesin korktuğu gerçekleşti ve Alonso beklenenden önce liderliğe yükseldi ama bu demek değil ki Alonso şampiyon, ancak şurası çok açık, artık herkes onun hata yapmasını ya da başına gelebilecek talihsiz bir olayı beklemek durumunda. Normal şartlarda,herkesin hemfikir olduğu, akışında devam edecek 2 yarış sonrasında Alonsonun elinden şampiyonluğu almanın mümkün olmadığını tartışmaya gerek yok sanırım. Yarış sonrası ankete oy veren 25 arkadaşı bu kitlenin dışında tutuyorum tabii, onlara söyleyecek zaten bir şey yok.
Bu mesaj 2010-10-26 tarihinde radi tarafından düzenlenmiştir.
|
|
|