Kullanıcı Adı :
Beni hatırla
Parola:

Forum Anasayfa / 2010 Yarışları / Abu Dabi GP Stratejiler...

batuhan
Katılım tarihi: 27.10.2009
Nereden: İstanbul
Ynt: Abu Dabi GP Stratejiler... / 14.11.2010 21:21:52

@Korhan Savran:
evet demek istediğini anladım. ferrari iki rakibini de düşünmeliydi. fakat ben böyle bir şansları olmadığını düşünüyorum. eğer hazırlıksın yakalanmalarını hata olarak görüyorsan, haklısın.
merak ettiğim soru şu; sence ferrari gerçekten trafiği mi hesaplayamadı, yoksa webber'in önünde döndükleri taktirde diğerlerini bir şekilde geçeceklerini mi düşündüler? ayrıca alonso pistte kalsaydı petrov ve diğerleriyle fark açabilecek miydi?

İmza
http://twitter.com/batudogan
Climanjaro
Katılım tarihi: 26.10.2009
Nereden: Sakarya
Ynt: Abu Dabi GP Stratejiler... / 14.11.2010 23:49:36

Bu arada benim anlayamadığım birşey var.
pistte iki adet uzun düzlük ve bu düzlüğün sonunda iyice yavaşladıkları bir viraj var.
Yani atak yapılabilecek güzel noktalar.
Ancak maximum sürat konusunda iyi olduğunu bildiğimiz Ferrari bir Reno'ya yetişemiyor.
Bence burda pistin saçmalığı rol oynuyor.
Çünkü çok hızlı 2 sektör varken çok yavaş bir 3. sektör koyarsan , takımlar da downforge ve vites oranlarını bu virajlarda yola tutunmak üzerine ayarlar.
Gereğinden fazla downforge ve viraj çıkışında daha çabuk hızlanmak için kullandığın küçük vites oranları maalesef uzun düzlüklerde maximum hızı kısıtlıyor.
Bence 3. sektör gereksiz şekilde yavaş... birkaç virajı daha hızlı yapsaydılar mükemmel bir pist olabilirdi.

Bir diğer teşekkür de Ferrari pit ekibine...
Baktı ki Alonso şampiyon olacak, hemen müdahale ettiler.
Yahu sana ne adam girdiyse girdi pite, sen önündekilerle aranı korusana...
Zaten Massa'yı önce aldın pite, baktın ki kötü yerde döndü, bir de Alonso'yu niye aynı ateşe atıyorsun?

Bir laf da Alonso'ya, bu adamı zaten sevmiyorum, iyicene nefret etmeye başladım, beni takımımdan soğutacak.
sen 2 dünya şampiyornu olarak bir çaylağın ardında 40 tur git, bir de ona yarıştan sonra "çok agresif defans yaptı" diye el-kol hareketi yap.
oldu olacak adam bir de yol verseydi sana...
Acaba Domenikali Reno telsizine sızmaya çalıştı mı? Petrov'a "hey petrov, alonso senden hızlı bunu doğrular mısın" demek istemiş midir acaba?

Alonso efendi hep önündekileri Massa sandı galiba, yol vermesini bekliyor.

Bir son lafım da Webber'e gelsin.
Ben açıkçası şampiyon olmasını istemiştim Webber'in ama şu an iyi ki olmamış
diyorum.
Yahu 4 kez pist dışına çıkan Alonso'yu geçemiyorsan ben "Ya beceriksizsin ya da takım arkadaşın şampiyon olmasın diye önündekini zorlamıyorsun" şeklinde düşünürüm.
Her ikisinde de yuh olsun sana.
Seneye 2. Massa olursun takım görürsün günün.

İmza

Diğerleri otomobillerini satabilmek için yarışır. Biz ise yarışabilmek için otomobil satarız..."

Enzo Ferrari
Sabri_McLaren
Nereden: BURSA
Ynt: Abu Dabi GP Stratejiler... / 15.11.2010 01:07:10

Petrov iyi karşılık verdi kes sesini işine bak diyerek üstüne kırdı :).Bende açıkçası Webber'i istiyordum.Ama bugün çok büyük hayal kırıklığı idi.Sanırım şampiyonluk doğru kişiye gitmiş.
Climanjaro
Ynt: Abu Dabi GP Stratejiler... / 15.11.2010 10:51:48

@rüzgar kara.

Alonso'nun Petrov'u geçememesinin sebebi aracı.
Çünkü kısa vites oranları ile uzun düzlüklerde bir aracı geçemezsiniz.
daha 7. vitese atar atmaz devir 18.000 e geliyor zaten. Yani maximum hıza ulaşıyor.
Dolayısıyla en azından düzlükte araç geçebilmek için 7.vitesin oranını daha büyük ayarlamaları gerekiyordu.

Benim tahminim 3. sektörde Redbul'a kaybettikleri süreyi en aza getirmek için küçük dişliler kullanmışlar. Zira diğer 2 sektörde zaten redbuldan iyiler, bir de 3. sektörde zaman kaybetmezsek bu işi götürürüz diye düşünmüşler.
Yalnız pistte sadece redbul ve ferrari aracı yok bunu düşünmemişiler.

Schumi'nin kazasına gelince:
Bazı sitelerde ve forumlarda bu kazayı bilerek yaptığı söyleniyor.
Sanırım kazayı izlememişler, Liuzzi'nin ön kanadı Schumi'nin kaskını sıyırmış geçmiş.
Adam kellesini kaybedecekti neredeyse. Ayrıca Schumi'nin bir Nelson Piquet Junior olacağına inanmam.. Kendini bu konuma düşürecek kadar basit biri değildir.

İmza

Diğerleri otomobillerini satabilmek için yarışır. Biz ise yarışabilmek için otomobil satarız..."

Enzo Ferrari
Korhan Savran
Katılım tarihi: 02.10.2009
Nereden: Istanbul
Ynt: Abu Dabi GP Stratejiler... / 15.11.2010 13:19:53

15.11.2010 12:22:49, Beril Tamertürk tarafından gönderildi

Climanjaro kesinlikle hakli, Ferrari takimi vites dislilerini kucuk oran secmis. Alonso'nun arac uzeri goruntulerine baglandigimizda motorun sesinden vites oranlarinin ne kadar dusuk oldugunu gorduk. Ancak tek sebep bu da degil, Renault'nun F-duct sistemi de McLaren'inki kadar iyi calisiyordu. Sezon icinde kopyalama yapmalarina ragmen sistemin nasil calistigini cok iyi kavramislar. Oyle ki Hamilton, Kubica'yi maglup edemedi; altinda pistin en hizli ikinci araci olmasina ragmen. Ferrari'nin Renault'yu gecememesi aslinda bana sasirtici gelmedi, cunku bu tarz pistler Renault'ya uygun. Esas onemli olan 40 tur boyunca gecilmeyen pilotun Petrov olmasiydi. Kesinlikle harika bir is cikardi ve inisli cikisli sezonu guzel bitirerek, insanlarda gercekten iyi izler birakti. Alonso'nun yaptigi harekete takildim ben. Kendisine hic ama hic yakistiramadim. 2010 sezonunda gridin en iyi pilotu oldugunu dusunuyorum, ama su hareketi gozumdeki degeri biraz daha dusurdu acikcasi. Bukemedigin eli opeceksin. Alonso muhtemelen oradaki el hareketini yaptigi atak sonunda neredeyse Petrov'un on kanadini kiracagini dusundugu icin yapti sanirim. Zaten dikkat ederseniz o ataktan sonra bir daha Petrov'u gecis denemesine kalkamadi, cunku eger boyle bir atak yaparsa Petrov'un pozisyonunu olumune savunacagini gordu. Alonso burada kesinlikle haksiz. Bir cok insanin "kirmizi"nin yuzu suyu hurmetine sesini cikarmadigini saniyorum, Ferrari taraftari olup da Alonso'dan nefret edenlerin sayisi hic az degil. Forumdaki Ferrari taraftarlarinin yarisinin Vettel'in sampiyonluguna sevindigini hem yazdiklari yazilardan hem de bana gelen ozel mesajlardan anliyorum... Neyse... Yarisa tekrar donecek olursak, Kubica'nin performansi takdire sayandi. Kendisinden turun genelinde cok daha hizli olan bir McLaren'i, hem de Hamilton'i uzun tular boyunca arkasinda tutarak ne kadar kaliteli bir pilot oldugunu gosterdi. Ferrari yonetimi buyuk bir hata yaparak kendilerini Webber'e odakladiklarini gosterdi. Yaris oncesi analizimde ben de matematiksel olarak Alonso'nun %80, Webber'in %15, Vettel'in %5 sansi oldugunu soylemistim; ancak bunu derken sans faktorunun tamamen devre disi kaldigi bir oranlama yaptigimi belirtmistim. Anlasilan Ferrari de bu sekilde dusunuyormus, Vettel'i tehdit olarak hic gormemisler. Halbuki son 4 yarista gumbur gumbur gelen bir performansi olan, tamamen kendini adamis, varini yogunu ortaya koyacak, aracinda sorun cikmadigi takdirde durdurulmasi imkansiz bir Vettel'e karsi Ferrari'nin bir B plani olusturmasi gerekiyordu; ancak onlar A planini bile dogru durust uygulayamadilar. Tur zamanlarina bakiyorum; SC sonrasi pit stop yapmis Rosberg ve Petrov'un neredeyse Alonso ile ayni turlari hatta ondan daha hizli turlar attigini goruyorum. Webber'in pit stoptan sonra onlarla ayni tur zamani yaptigi ve Massa'nin pit sonrasinda bu pilotlarin, hatta Alguersuari'nin arkasinda dondugu ve vakit kaybettigi bu kadar asikarken; Alonso'yu neden erken pite aldiklarini anlayabilmis degilim. Webber, Alguersuari'den kurtulduktan sonra 2 tur boyunca onu acik gitti ve en hizli turu yapti, eee? Onu acik olan bir Button da, bir Kubica da en hizli turu yapardi. Nitekim Heidfeld bile pit stop yapip yeni lastikleri takinca ust uste iki tur en hizli tur zamanini yapti. Bunu gorup korktunuz mu yani? Webber Petrov'un arkasina geldiginde Alguersuari'yi gecmek icin ugrastigindan daha fazla ugrasacakti, nitekim Alonso'yu gorduk, 40 tur boyunca Petrov'u gecemedi...Velhasil, sampiyonlugu Alonso kaybetmedi, Ferrari takimi kaybettirdi. A planina sadik kaldilar, Korhan'in dedigi gibi basit plani uyguladilar. Ancak o noktada onemli olan B planini devreye sokabilmekti. Pit stop yapan Massa'nin ne kadar vakit kaybettigini gordukten sonra; a) Webber'in artik tehdit olmaktan ciktigini, b) o sirada pitstopunu zaten yapmis olan Petrov ve Rosberg'in Alonso ile ayni hatta daha iyi zamanlar attigini, c) Vettel'in yarisi kesinlikle kazanacagini ve arada 3-4 pilotun daha oldugunu, bu nedenle de Alonso'nun 4. olabilmesi icin en az 2 pilot gecmesi gerekecegini goremeyen Ferrari pit duvarini tebrik ediyorum. Maranello'nun herhangi bir binasindan topluca asagi atlasinlar...Son olarak Vettel... Yanilmis oldugum icin o kadar mutluyum ki, anlatamam. Kendisine matematiksel olarak ve mantigimi dinleyerek sadece %5 sans verdim, ancak icimde surekli bir his vardi sampiyon olacagina dair. Bunu cesaret edip de burada soyleyemedim; en fazla yapabildigim, siralama turlarindna sonra Webber'in berbat performansini gorup yaristan once "Alonso'nun olabilecek en tehlikeli yerden kalkacagi ve eger startta Button'a gecilirse isinin zor olacagi" soyleyebilmekti. Ancak bu ihtimal gerceklesti, ve altin cocuk sampiyon oldu.Vettel'in sampiyon olabilecegini Brezilya GP'sinden itibaren cesaretle soyleyen Korhan'a da ayrica tebriklerimi gonderiyorum... 23 senedir Formula 1 izleyen birinin tecrubelerinden faydalanmak kadar guzel bir sey yok...

Öncelikle bana güvenerek sonuna kadar destek veren dostum Serhan Acar'a buradan teşekkür etmek istiyorum.. Her zaman söylediğim bir söz var F1 Tıp okumak gibidir. Okumak öğrenmek asla sona ermez. Hep üstüne bir şeyler koymak gerekir. Ben forumdaki herkesten her gün bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Ve hala da iddia ediyorum.Türkiye'nin en iyi forumu biziz ve her geçen gün daha iyi olacağız. Sizleri tanımaktan onur ve gurur duyuyorum. Önemli olan F1'in anlamını iyi kavrayabilmek. Onun için bir şeyler yapabilmek. Bu adamların hepsinin son derece özel insanlar olduğunun farkında olmak. Forumda sürekli dil bilgisi öğretmeni eleştirisi alsak ta amacımızın bu büyük takımlara saygımızı göstermekten başka bir amaç gütmediğini söylemek istiyorum. Isı sıcaklık başlığı gibi yüzlerce F1 ile ilgili olarak konuların tartışılmasından mutluluk duyuyorum... Forumu kullanan tüm arkadaşlarım dostlarım kardeşlerim bir sezon boyunca elimizden geldiğince sezonun tüm güzelliklerini anlatmaya, paylaşmaya çalıştık. Hatamız olduysa affola .. Bu arada sevgili Beril senin kadar ilgili,bilgili birini tanımak çok güzel ben her yazından her gün bir şeyler öğreniyorum. Güzel sözlerin için ayrıca teşekkür ederim...

Yeni sezonda görüşmek üzere.....

İyi Seyirler.

İmza
http://twitter.com/korhansavran
http://www.fia.com
sinem
Katılım tarihi: 13.03.2010
Nereden: İZMİR
Ynt: Abu Dabi GP Stratejiler... / 15.11.2010 16:30:32

Berilciğim şu sözüne bayıldım.(Ferrari pit duvarini tebrik ediyorum. Maranello'nun herhangi bir binasindan topluca asagi atlasinlar...)

Sana ve de Korhan'a bu forumun güzelliği için teşekkür ediyorum.Ama özellikle de sana.Çünkü bir kadın olarak formula 1 ve diğer motorsporlarının en iyi bilgilerine sahip olduğun için.Kadınların da erkeklerin bildiğinden fazlasını bilebileceğini kanıtladığın için.Harikasın.
Ayrıca da herkes veda yazıları yazmış.Arkadaşlar nereye gidiyorsunuz?4 ay boyunca gelişmeleri yakından takip edip kış testlerini ve de transferleri tartışacağız daha.

İmza
Herşeyi denerim; ama yapabildiklerimi yaparım
Climanjaro
Ynt: Abu Dabi GP Stratejiler... / 15.11.2010 18:55:43

hakkatten haa, nere gidiyonuz ki veda edip duruyorsunuz
daha karpuz keseceeedik..

ekleme:
Evet Beril, Reno utanmasa McLaren'den daha iyi yapacaktı F-Duct'ı..
sanki tek atımlık barutları vardı ve onu bu yarışa kullandılar gibi olmuş.
mükemmel bir f-duct... uzun düzlükte ferrari, hava koridoruna girmeyi geçtim yetişemiyordu bile renoya.

Bu mesaj 2010-11-15 tarihinde Climanjaro tarafından düzenlenmiştir.

İmza

Enzo Ferrari
bianconera
Katılım tarihi: 02.04.2010
Nereden: Aksaray
Ynt: Abu Dabi GP Stratejiler... / 15.11.2010 22:23:50

Hakedenin şampiyon olduğu bir sezon oldu.Sezon içinde zirve 10.kez el değiştirdi ve son sahibi Vettel oldu gerçekten muhteşem bir sezondu..
Alonso'yu hiçbir zaman sevmedim zamanında tükürdüğünü yalayan hallerine tanık olduktan sonra ama yine de bu sezon gerçekten büyük iş başardı çok iyi bir pilot olduğunu gösterdi.
Webber ise dün kü performansını gördükten sonra şampiyonluğu haketmediğini göstermiş oldu.
Ferrari takımıyla ilgili söyleyeceğim bir iki kelam var.Başkan Mondofonele dünden sonra takımı kimlere bıraktım diyor mudur aceba..R.Brawn-J.Todd ikiliisini mumla arıyor Ferrari.Dün resmen Redbull basit bir feyk attı koca Ferrari pit ekibi yedi bal gibi hem de..
Redbull takımı da fabrikasının önüne A.Newey'in heykelini tez zamanda dikmeli.

İmza
Korhan Savran
Katılım tarihi: 02.10.2009
Nereden: Istanbul
Ynt: Abu Dabi GP Stratejiler... / 16.11.2010 11:32:44

Herkese Merhaba

"Ferrari hata yaptığını sonradan anladı çünkü Fernando pistte kalsaydı muhtemelen yarışı dördüncü bitirecekti. Yarış anında bunu görmek kolay değildi. Hangi pilota odaklandıkları da önemli. Şampiyonluğu korumak için Webber'e mi yoksa Vettel'e mi yoğunlaşacaklardı. Adrian Newey
Teşekkürler Adrian Newey

Kaynak: http://www.trf1.net/formula1_haberler/17815-newey-alguersuari-vettel-e-yardim-etti.htmlixzz15R6dUkBf

İmza
http://twitter.com/korhansavran
http://www.fia.com
Akay
Katılım tarihi: 17.11.2009
Nereden: Yalova
Ynt: Abu Dabi GP Stratejiler... / 16.11.2010 19:01:12

F1'de dedikodular ve analizler bitermi hiç ? Genlerimize bulaştı bu F1 hastalığı bidefa.
radi
Katılım tarihi: 17.03.2010
Nereden: izmir
Ynt: Abu Dabi GP Stratejiler... / 18.11.2010 18:10:26

Rüyalar ötesi bir pist ve uyku düzenimizi bozan bir final beklentisi içinde geçen sabırsız günler. Sezon sonunda konuşulabilecek o kadar konu var ki, bu yazı ne kadar uzun olur, kaç kişi sıkılmadan okur bilmiyorum ama kafamdaki ve not aldığım birçok konuyu yazma isteğini yakalamışken yazmak istiyorum .

Muhteşem bir sezonun sonuna geldik (ne yazık ki )şimdi koskoca 4 ayı geçirmekte oldukça sıkıntı yaşayacağımız çok açık. Sezon başındaki beklentilerimizi tam karşılamamış olsa da bugüne kadar (1995 yılından beri, daha önceleri de var ancak çok parçalı olduğundan onları tam saymıyorum, F1'le ilk olarak tanışmam Nigel MANSELL'ın şampiyon olduğu 1992 yılıdır ) izlediğim en iyi sezon. Sezon başı beklentilerimi tam olarak karşılamasa da heyecan seviyesi canlı harika bir sezon geçirdik. Şampiyonluk yarışındaki pilotların karşılıklı ataklarını, savaşlarını izlemeyi bekliyordum açıkçası, ama bu sahnelere çok fazla şahit olamadık. Tüm sezonu gözden geçirince hafızalara kazınan Avustralya, Kanada, Belçika ve bizim yarışımız, Çin ve Malezya da fena yarışlar değildi, Monaco'da Alonso'nun en geriden başlayıp pilotaj ve strateji dersinin en üst seviye örnekleri ile puan alarak ayrılması, atak yapmanın imkansız diye nitelendirdiği pistte yaptığı ataklar seyir açısından unutulmaz anlardı. Bu yarışlar dışındaki yarışların da diğerlerine göre daha rutin ve heyecanı düşük olması pistlerin sorunu aslında, araçları her ne kadar birbirine yaklaştırsalar da bu yarışlardaki durum zaten değişmez, örnek olarak Macaristan'da Vettel güle oynaya Alonso'yu geçmesi gerekirken pistin F1 heyecanı açısından uzaktan yakından ilgisi olmaması nedeni ile 3. bitirdi.

Sezon başındaki beklentilere göre bazı sapmalar olsa da genel olarak fazla çizgi dışı bir final olmadı, tabii ki yarış içinde yaşananlar için söylemiyorum bunu, şampiyon olması muhtemele pilotlardan biri şampiyon oldu. Webber'in takım arkadaşının performansına en yakın 2. pilot olacağını bekliyordum ama şampiyonluk yarışında bu kadar iddialı olması biraz sürpriz oldu, sanırım tüm F1 camiası için de böyle.

Yarışla ilgili birçok senaryo vardı, Alonso avantajlı durumdaydı, ancak ufak bir karışıklıkla her şey altüst oldu. Alonso Ferrari duvarının anlık kararda yanlış kararı vermesi ve en önemlisi çok sıradan bir yarış beklentisi içinde olmaları nedeni ile gece ortalama uyku saatine sadık kalmaları nedeni ile ellerindeki şampiyonluğu altın tepside rakiplerine sundular. Webberin sezon boyunca beklentilerin üzerindeki performansı Ferrari pit duvarını fazlasıyla endişelendirmiş ve gözlerinde fazlaca büyütmeleri nedeniyle bağıra - bağıra gelen asıl tehlikeyi es geçtiler ve bir yaşına daha girmiş oldular, hem şampiyonluğu kaybettiler hem de redbullun sezon başından beri sürdürdükleri"takım emri uygulamıyoruz" uzaydan gelmişçesine takım emrine karşı görüşleri ile bunu uygulayanlardan daha büyük kandırmacayı onların yaptıklarını, nasıl baştan aşağı bir uydurma olduğunu görme fırsatını sonuçsuz bıraktılar.

Start çok önemliydi, starttan ziyade kırmızı ışıklar yandığındaki kalp atışlarımın tarifi yok, nefes alışımı bu kadar etkileyen kaç olay olmuştur onu düşünüyorum... Start beklenenin aksine oldukça sakindi, özellikle de Alonso Brezilya'daki gibi karmaşadan uzak sakin bir startı tercih etti ve sanki perşembenin gelişinin sinyalini veriyordu, yarış temposu fena değildi aslında ancak hızlı karar ve her zaman kumar niteliğinde olan bu kararlar tam da finalde ters köşeye yatması kalan turlarda inanılmaz takip sahneleri, riskler, vites kutusunda devam eden enfes görüntüler izlememizi sağladılar, her an yapılan şampiyonluk hesapları. Kubica - Hamilton ve Petrov - Alonso arasındaki mücadele ilk başlarda oldukça heyecanlıydı ancak ilerleyen turlarla birlikte yarış açısından bir başka fiyasko pistin farkında vardık, bununla birlikte muhteşem çalışan bir f-duct yaratan Reno bu takiplerin pek bir şey ifade etmediği turlar izlememize neden oldu ve ufaktan Vettel'in şampiyon olacağını kavramaya başladık. Bu takipler sırasında hafif bir heyecanın devam etmesini sağlayan Petrov'du. Tüm sezon boyunca yapmadığı hata kalmayan Rus pilotun ilginç bir şekilde kendisini gösterme fırsatını çok iyi bir şekilde kullanarak tüm hesapları altüst etti ve beklentileri boşa çıkardı.

Sonuç ne olursa olsun, her yarışı heyecanla beklediğimiz harika bir sezon geçirdik daha muhteşemini önümüzdeki yıl takip edeceğimize fazlasıyla inanıyorum. Önümüzdeki yılla ilgili de birçok detay yazmak istiyordum ancak bunun için zaten bolca zamanımız olacak. Açık olan bir durum önümüzdeki yıl Renault ve Mercedes'in de katılımı ile bu savaş daha da büyüyecek. Williams oldukça iyi sinyaller verdi, onlarda mutlaka daha iyi olacaklar ama tarihin en başarılı 3 takımından biri olan Williams'ın geri gelmesi biraz daha zaman alacaktır.

Son olarak Alonso'nun yarış sonundaki hareketine çok fazla takılmış olunduğunu okudum ama bu tür şeyleri normal karşılamamız gerek, geçmişte birçok örneği var bunların; Senna'nın Schumi'nin üzerine yürümesi, ironik bir şekilde daha sonra kendisinin Coulthard'ın garajını basıp üzerine yürümesi gibi, örnekler çoğaltılabilir. Ben ekran başında yarışı zor izledim onlar bu yarışı yaşadılar, o yüzden bu tür şeylere çok takılmamak gerek, koskoca şampiyonluğu kaybetti, hiçbir şey olmamış gibi davranmasını bekleyemeyiz.

Bu mesaj 2010-11-19 tarihinde radi tarafından düzenlenmiştir.
Predator
Katılım tarihi: 19.11.2010
Ynt: Abu Dabi GP Stratejiler... / 20.11.2010 12:21:37

« 1 2 »
Hızlı Cevap