2011 Teknik Düzenlemeleri... / 27.12.2010 23:13:00
Herkese Merhaba
2011 sezonunun tüm değişen teknik kurallarını açıklayalım&8230;
Öncelikle kers'in geri dönüşü ile 620kg olan araçlar 640 kg dan daha hafif olamayacak. Bununla birlikte sadece 2011 sezonunu için fia araçları ağırlık dağılımı kuralı getirdi. Buna göre sıralama turlarında araçlar ön bölümde 291kg ile arka bölümde 341 kg ağırlık dağılımına uymak zorundalar. http://twitpic.com/3icpu4
Araçlarda bulunan (ADR) Kaza kayıt cihazı aracın dingil mesafesinin %30-%50 aralığında konumlandırılacak. Geçen yıl bu mesafe %40-%60 aralığında idi. http://twitpic.com/3kabya
Araçlarda lastiklerin sürücüler ve tüm pistteki görevlilerin yaralanmasını önlemek aracı ile araçlarda bulunan lastik bağlarının lastik başına iki adet kullanılma zorunluluğu getirildi. Lastik başına artık çift lastik bağları kullanılacak ve bu bağlar 70kgNewton gerilime dayanmak zorunda olacaklar... Bu bağlar aynı zamanda 15mm çapında olacak ve 450mm uzunluğunu geçemeyecek. Aynı zamanda bu bağlardan sadece bir tanesi süspansiyon parçasına bağlanabilecek. http://twitpic.com/3icr83
Araçlarda kullanılacak jantlar az70-az80 magnezyum alaşımlı olmak zorunda olacak.http://twitpic.com/3kak2j
Aynı zamanda FIA jant tellerinin şekillenmesine de artık izin vermeyecek. 16mm genişliğinde 10 adet sabit olacak. http://twitpic.com/3kar7n
FIA bu yıl araçların aynalarının konuşlandırılacak olan yerin de tam tarifini yaptı. Buna göre aynaların daha etkin bir şekilde kullanılması amacı ile aynalar kokpit aralığından 27.5cm uzağa konuşlandırılamayacak. http://twitpic.com/3kamp5
Karoseri kuralları büyük oranda değişti kısaca bahsetmek gerekirse...
Aynı zamanda sidepod önünde bulunan dikmenin yüksekliği referans plankından 550mm fazla yukarıda olamayacak. http://twitpic.com/3kb1n8
Aynı zamanda kanadın altında bulunan darbe emici yapının yatay olarak kanadı ayırdığı mesafe 275mm olacak. http://twitpic.com/3kb5aq
Ön Kanatta kullanılan hareketli flaplar yasaklanırken bu yıl yönetmeliğe giren hareketli arka kanat flapı'nın Kers ile beraber çok ses getirebileceği kanısındayım. Twg teknik çalışma gurubu bu yıl geçişleri arttırmak ve drag etkisini düşürmek adına hareketli arka flap kullanımını öne sürdü .. Bu slot aralığı 10-15mm ile 50mm arasında değişecek. Sistemin kullanımına gelince .. Serbest antrenmanlarda ve sıralama turlarında pilot bu açıyı istediği bir yerde ve sayı sınırlaması olmaksızın kullanmakta serbest olacak. Fakat yarış esnasında yarışın ilk iki turu hariç bu sistem FIA tarafından pilotun dreksiyonuna gönderilen sinyal vasıtası ile bildirilecek ve pilot bunu sadace önündeki pilota 1 saniyenin altında yaklaştığında kullanabilecek. Sistem pilot frene bastığı anda da devre dışı kalacak... http://twitpic.com/3kb5or
Bu arada araçların genişliği dreksiyon doğru pozisyonda lastikler hariç 1800mm geçemeyecek. Bu kural geçen yıl tüm lastikler dahil olarak 1800mm idi ;)
İyi Seyirler..
Bu mesaj 2010-12-28 tarihinde Korhan Savran tarafından düzenlenmiştir.
Ynt: 2011 Teknik Düzenlemeleri... / 28.12.2010 13:36:01
Kurallar genel olarak güzel olmuş.Güvenliği biraz daha artırmışlar... Eğer kurallar işe yarar ve geçişler artarsa çok güzel olur. Bu kurallarla birlikte düzlük hızı azalacak gibi görünüyor.
Bu mesaj 2010-12-28 tarihinde Serhat tarafından düzenlenmiştir.
İmza
Sevgiler...
sinem
Katılım tarihi: 13.03.2010
Nereden: İZMİR
Ynt: 2011 Teknik Düzenlemeleri... / 28.12.2010 20:31:16
Eminim birileri, kuralların içinden girip dışından çıkarak,bir boşluk bulup fark yaratacaklardır.Geçmiş yılların örneklerinde olduğu gibi.
İmza
Herşeyi denerim; ama yapabildiklerimi yaparım
mademli bagnum
Katılım tarihi: 28.12.2010
Nereden: İstanbul
Ynt: 2011 Teknik Düzenlemeleri... / 28.12.2010 22:45:47
Arka kanatta oluşan hava direncini yok edecek olan ayarlanabilir kanatçıklar, en fazla 50 mm açılabilecek. Ayrıca bu kanatçıkların ne zaman kullanılacağının yanı sıra, nerede kullanılacağı da FIA tarafından belirlenecek. Örneğin, hangi pistin hangi düzlüğünde ve o düzlüğün de neresinde kullanılacağı da kurallar dahilinde olacak.
Ted Kravitz'in yazdığına göre sürücüler bu sistemi, düzlüklerin 100. metresi ile frenleme noktasında (~virajdan önceki 100. km) kullanabilecek. Dolayısıyla bu sistem, düzlüklerin ilk ve son 100 metresinde kullanılmayacak. Bunun nedeni de, kanatçığın açılmasıyla araçtaki yere basma gücünün çok önemli bir şekilde azalması. Viraja girerken bir sürücünün isteyeceği en son şey bu.
Korhan Savran güzel bir şekilde derlemiş, sağ olsun, yazıdaki illüstrasyonların kaynağını da ben vereyim:
Ynt: 2011 Teknik Düzenlemeleri... / 28.12.2010 23:33:30
28.12.2010 22:45:47, mademli bagnum tarafından gönderildi
Arka kanatta oluşan hava direncini yok edecek olan ayarlanabilir kanatçıklar, en fazla 50 mm açılabilecek. Ayrıca bu kanatçıkların ne zaman kullanılacağının yanı sıra, nerede kullanılacağı da FIA tarafından belirlenecek. Örneğin, hangi pistin hangi düzlüğünde ve o düzlüğün de neresinde kullanılacağı da kurallar dahilinde olacak.Ted Kravitz'in yazdığına göre sürücüler bu sistemi, düzlüklerin 100. metresi ile frenleme noktasında (~virajdan önceki 100. km) kullanabilecek. Dolayısıyla bu sistem, düzlüklerin ilk ve son 100 metresinde kullanılmayacak. Bunun nedeni de, kanatçığın açılmasıyla araçtaki yere basma gücünün çok önemli bir şekilde azalması. Viraja girerken bir sürücünün isteyeceği en son şey bu.Korhan Savran güzel bir şekilde derlemiş, sağ olsun, yazıdaki illüstrasyonların kaynağını da ben vereyim:http://scarbsf1.wordpress.com/2010/12/13/f1-2011-technical-regulations-detailed-and-explained/
Herkese Merhaba
Evet kuralın sportif açıdan aynen söylediğin gibi kriterleri olacak. Pistin şekline göre hareketli kanadın kullanılacağı bölümler FIA tarafından belirlenecek. Kanattaki flap 50mm açı oluşturduğunda yere basma gücünün yanı sıra drag etkisi de azalacak. Virajların büyük bölümünde bunun kullanılmasına izin vermezler diye düşünüyorum kaldı ki çok yüksek hızlarda geçilen virajlarda 1 saniye yakınlaşma kuralı yüzünden pilotların ciddi bir atak yapmaları beklenmez. Yüksek yere basma gücü gerektiren bir virajda pilotun atak yapması bir yana takip etmesi bile bildiğiniz üzere oldukça güçtür. Kaldı ki aerodinamik anlamda KERS kadar belirleyici bir faktör olmayacaktır. Yani Kers ile kıyaslandığında az ama bu sene kullanılan F-Duct'a yakın bir aerodinamik etkisi olacaktır...
Ynt: 2011 Teknik Düzenlemeleri... / 29.12.2010 15:24:42
Valla pilot direksiyonda yola mı odaklansın bu kurallara mı, nerde kanatları esneteceğine mi anlamadım. bırakın rahat rahat sürsünler de kapışsınlar.
aslında güvenlik kuralları hariç araç gelişim kurallarının hepsini kaldıracaksın. kural mural olmayacak bak seyret yarışı.. işte o zaman yarış olur... geçiş mi istiyorsun en babasından geçiş olur.
İmza
Diğerleri otomobillerini satabilmek için yarışır. Biz ise yarışabilmek için otomobil satarız..."
Enzo Ferrari
Climanjaro
Katılım tarihi: 26.10.2009
Nereden: Sakarya
Ynt: 2011 Teknik Düzenlemeleri... / 29.12.2010 16:15:41
düşünsene bi, takımların biri f-duct bulmuş, diğer çift katlı difüzör, bir başkası kers, bir başkası esnek kanat, her takımın elinde kendi kozu var ve yarış zamanı kozlarını oynuyorlar. biri virajlara hızlı girip viraj çıkışı avantaj sağlarken diğeri düzlükte avantaj sağlıyor. falan filan.
sonuç.... geçilen bir aracın tekrar geçme ihtimali oluyor. virajda geçen araç düzlükte geçiliyor gibi.
bence çok daha güzel olurdu.
İmza
Diğerleri otomobillerini satabilmek için yarışır. Biz ise yarışabilmek için otomobil satarız..."
Enzo Ferrari
mademli bagnum
Ynt: 2011 Teknik Düzenlemeleri... / 29.12.2010 20:08:21
29.12.2010 16:10:49, Rüzgar Kara tarafından gönderildi
Aynen katılıyorum. Zaten gerçek bir yarıştan söz etmek için öncelikle şartların eşitliğinden söz edebilmek gerekir. F1'de ise bu imkansız ve kim daha iyi pilottur sorusu bile bu kadar değişken ve "formula" olan bir spor da biraz zor cevaplanabilecek bir soru. Kısaca hepsini geçtim biz yarış izlemek istiyoruz. Daha iyi bir aracın diğer araçları peşinde gezdirmesini değil ama F1'de bu imkansız. Çünkü F1 = en iyi formülü yapan kazanır.
Formula 1 yalnızca pilotların savaşı değil, takımların ve teknolojilerin de yarışı. O yüzden, araçların aynı olduğu yarışlar için GP2, F2 ve F3 serileri var. Bu seriler de genelde F1'e geçecek pilotları değerlendirmede kullanılıyor. Feeder Series (Besleme/Yetiştirme Serileri) denmesinin sebebi de bu.
Açıkçası, teknolojinin ve gelişmelerin olmadığı bir Formula 1, Formula 1 değildir.
Ynt: 2011 Teknik Düzenlemeleri... / 29.12.2010 21:18:35
29.12.2010 20:08:21, mademli bagnum tarafından gönderildi
Formula 1 yalnızca pilotların savaşı değil, takımların ve teknolojilerin de yarışı. O yüzden, araçların aynı olduğu yarışlar için GP2, F2 ve F3 serileri var. Bu seriler de genelde F1'e geçecek pilotları değerlendirmede kullanılıyor. Feeder Series (Besleme/Yetiştirme Serileri) denmesinin sebebi de bu.Açıkçası, teknolojinin ve gelişmelerin olmadığı bir Formula 1, Formula 1 değildir.
Herkese Merhaba
Kesinlikle katılıyorum. Şartların eşit olduğu bir F1 şampiyonası hatırlamıyorum. Aslada olmamalı. Formula 1'i diğer serilerden ayıran en önemli özellik budur. Eşitlik için GP2 yada GP3 serileri teknolojinin önemli olduğu değil daha çok F1'e pilotları hazırlayan bir okul gibidir. Teknik ikinci plandadır. Hatta işin sportif kısmından örnek vermek gerekirse girdin tersten koşulması bile eşit şartlardaki araçların pilot yeteneklerinin ortaya konulmasıdır. Formula 1'i diğer serilerden farklı kılan şey pilotun F1 adım attıktan sonra aracın gelişimine yeteneği ile yaptığı katkıdır. Tamamen mühendisliğin üst düzeyde olduğu alanda her şeyin sorgulandığı bir arenadır. F1 ruhu diğer her bakımdan farklıdır. Zaman zaman arkadaşlar sürekli geçiş görmek istediklerini dile getiriyorlar. F1 sürekli geçiş yapılan bir yer değildir önemli olan o geçişi Rubens'in Micheal'e yaptığı gibi yapmak. Yoksa bas düğmeye o onu geçsin her tur beş geçiş görelim olayı değildir. Aslında teknik anlamda 2010 sezonu tam F1 ruhunu yansıtan bir seneydi. F1, takımların mühendislik açıdan yaptıkları keşifler ile güzelleşir. Çift katmanlı difüzör gibi F-duct gibi buluşlar ile birbirleri arasında yaşadıkları rekabet ve eldeki mevcut pilotların yetenekleri ile harmanlanan diğer hiçbir seriye benzemeyen bir yerdir... Öyle kalması dileklerimle...
Ynt: 2011 Teknik Düzenlemeleri... / 30.12.2010 11:35:44
@Beril
ben güvenlik kuralları hariç diğerlerini kaldıralım demiştim
Güvenlik tabii ki göz zevkinden önce gelmeli. Ama bence formula 1'i formula 1 yapan şey rekabettir ve rekabeti kısıtlamak bana biraz ters geliyor. motorlar dondu, araç gelişimi içinse mühendislerin elini kolunu bağlayıp kısıtlıyorlar. Halbuki kısıtlama olmasa çok şey yaratılabilir.
Bir de araçların yapıldığı malzemelerin eskiye oranla çok daha sağlam olması durumu var ki geçmişin güvenlik kuralları ile yaşanan yaralanmalar, aynı kurallar uygulansa bile bugün çok fazla olmaz. Zira aynı kazayı yapsalar bile pilotun yaralanma olasılığı geçmişe oranla epey bi az.
Şimdi ben motogp veya superbike izlerken bile hevesleniyorum. adam geçiliyor, ama bir sonraki virajda geçebiliyor tekrar, ya da viraja gelmeden bile geçtikleri oluyor.
ama bir ferrari bir williams aracını geçtiğinde o williams aracının tekrar yakalaıp geçmesi bir mucize. kaç kez gördük bu sahneyi?
ben en son 2007 japonya da Massa ve Kubica'nın mücadelesini hatırlıyorum. ondan sonra böyle bir mücadele olmadı. Zaten o mücadeleden önce de çok uzun bir süre öyle birşeyi görmemiştim.
bizim aslında en büyük arzumuz geçişten çok böyle mücadeleyi görmektir, yoksa geçip giden bir aracı ne yapayım.
Bu mesaj 2010-12-30 tarihinde Climanjaro tarafından düzenlenmiştir.
İmza
Enzo Ferrari
mademli bagnum
Ynt: 2011 Teknik Düzenlemeleri... / 30.12.2010 15:14:03
30.12.2010 11:35:44, Climanjaro tarafından gönderildi
@Berilben güvenlik kuralları hariç diğerlerini kaldıralım demiştim Güvenlik tabii ki göz zevkinden önce gelmeli. Ama bence formula 1'i formula 1 yapan şey rekabettir ve rekabeti kısıtlamak bana biraz ters geliyor.motorlar dondu, araç gelişimi içinse mühendislerin elini kolunu bağlayıp kısıtlıyorlar.Halbuki kısıtlama olmasa çok şey yaratılabilir.Bir de araçların yapıldığı malzemelerin eskiye oranla çok daha sağlam olması durumu var ki geçmişin güvenlik kuralları ile yaşanan yaralanmalar, aynı kurallar uygulansa bile bugün çok fazla olmaz. Zira aynı kazayı yapsalar bile pilotun yaralanma olasılığı geçmişe oranla epey bi az.Şimdi ben motogp veya superbike izlerken bile hevesleniyorum.adam geçiliyor, ama bir sonraki virajda geçebiliyor tekrar, ya da viraja gelmeden bile geçtikleri oluyor.ama bir ferrari bir williams aracını geçtiğinde o williams aracının tekrar yakalaıp geçmesi bir mucize. kaç kez gördük bu sahneyi?ben en son 2007 japonya da Massa ve Kubica'nın mücadelesini hatırlıyorum. ondan sonra böyle bir mücadele olmadı. Zaten o mücadeleden önce de çok uzun bir süre öyle birşeyi görmemiştim.bizim aslında en büyük arzumuz geçişten çok böyle mücadeleyi görmektir, yoksa geçip giden bir aracı ne yapayım.
Aslında MotoGP de bu sebeple zor zamanlardan geçiyor. Orada da son turlar dışında pek atak görülmüyor. Genel olarak motor sporlarında bir sıkıntı var. WRC, MotoGP ve Formula 1'in son zamanlarda sürekli olarak "şovi iyileştirmek"ten bahsetmeleri rastlantı değil.
Bazı noktalardan sana katılamıyorum. F1'de motorların gelişiminin durdurulması ya da kuralların değiştirilmesi rekabeti değil, para harcamalarını kısıtlamak için yapılıyor. İki kişinin olduğu her yerde rekabet vardır, kaldı ki Formula 1'de kurallar ne olursa olsun tüm takımlar delicesine bir rekabet içindeler. Sanıyorsun mu motorlarda geliştirme çalışmaları durunca rekabet bitti? Hayır. Bu kez de sürülebilirlik, dayanıklılık, ağırlık, yakıt tüketimi vs. konularında rekabet başladı. 2010 yılının başında Shell'in, Ferrari için özel bir yağ ürettiğini ve yakıt tüketimini azalttığı söylendi. Yine aynı yıl içinde Ferrari, dayanıklılıkla ilgili problemleri olduğunu söylediği için motorunda değişiklikler yaptı. Bu yalnızca bizim bildiklerimiz. Sahne arkasında rekabetin aynı şiddette devam ettiğini tahmin etmek çok güç değil.
Ayrıca değiştirilen ya da yeni getirilen kurallar da yaratıcılığı kısıtlayıcı değil, tam tersi yaratıcılığı arttırıcı unsurlar. F-kanal, egzoz beslemeli difüzör, çift katmanlı difüzör, cantlar; hep bu kural değişikliklerinin getirdiği yenilikler. 2008'den 2009'a geçerken yapılan kural değişiklikleriyle, araçların yere basma gücü azaltılmaya çalışılmıştı. Ama ne oldu? Sadece iki yıl sonra araçlar, 2008'in tur derecelerini ortalama 1 saniye daha düşürdüler. Bu yalnızca 2 yıllık bir mesele de değil. Formula 1'in ciddi bir spor ve ticaret olduğu andan beri kural koyucular araçları yavaşlatmaya çalıştı (çünkü delicesine hızlanan araçlarda birilerinin ölme ihtimali artıyor ve bu da sporun imajını zedeliyordu), takımlar da kulakları tersten tutarak bu kuralları etkisizleştirdiler. Rekabet, aslında tam da bu kısıtlamada doğuyor çünkü yaratıcılık, etrafınızda daha çok engel varsa ürüyor.
Eskilerin dediği gibi; oynamayı bilmeyen dansöz yerim dar dermiş. Mühendisler de, yerleri dar olduğunda, oynamayı biliyorlarsa döktürüyorlar :)
Ynt: 2011 Teknik Düzenlemeleri... / 30.12.2010 15:56:04
@mademli bagnum
aslında doğru diyorsun, görüşlerine katılmamak elde değil. Ancak bir "teoride olan" vardır bir de "pratikte olan".
Teoridekini masaya yatırdığında düzgün görünse de pratiğe döktüğünde düzgün olmayabiliyor.
benim aslında bahsettiğim olay bu değil. Yani kural değişiklikleri elbetteki mühendisleri yeni arayışlara sürüklüyor. Ama durum şundan ibaret ki hızlı otomobil = rekabetsiz ortam.
Mesela ben bir tifoso olarak 2002 ve 2004 yıllarından kişisel olarak büyük zevk alsam da sporcu olarak baktığımda rezil bir yıl. çünkü sezonu domine etmiş bir ferrari ve Schumi vardı. Zira diğer araçların onu yakalaması mümkün bile olmadı.
2009 da Brawn GP çok güzel başladı ve sezonun ortasını geçerken ancak yakalayabildiler. Es kaza Newey dehası olmasa bgp001 tek başına yarışacaktı.
bu tarz olayların önüne geçilmesi açısından değerlendirmiştim. her araçta farklı bir tasarım düşünün, her aracın da kendine ait bir kozu. benim bahsettiğim olay buydu.
Bu mesaj 2010-12-30 tarihinde Korhan Savran tarafından düzenlenmiştir.
İmza
Enzo Ferrari
mademli bagnum
Ynt: 2011 Teknik Düzenlemeleri... / 30.12.2010 16:59:55
30.12.2010 15:56:04, Climanjaro tarafından gönderildi
2002 ve 2004 yıllarından kişisel olarak büyük zevk alsam da sporcu olarak baktığımda rezil bir yıl.çünkü sezonu domine etmiş bir ferrari ve Schumi vardı.Zira diğer araçların onu yakalaması mümkün bile olmadı.2009 da Brown GP çok güzel başladı ve sezonun ortasını geçerken ancak yakalayabildiler. Es kaza Newey dehası olmasa bgp001 tek başına yarışacaktı.bu tarz olayların önüne geçilmesi açısından değerlendirmiştim.her araçta farklı bir tasarım düşünün, her aracın da kendine ait bir kozu.benim bahsettiğim olay buydu.
Bunu nasıl engelleyebilirsin ki? 80'lerin sonu ve 90'ların başında Williams da benzer bir dominasyon yaşattı Formula 1'e. 2000'li yıllarda Ferrari ve belki önümüzdeki yıllarda Red Bull. Sporun özü bu. Bir takım diğerinden çok daha iyi bir araçla çıkabilir, rekabetin doğası bu.
Her araçta farklı bir tasarım, bu dünyanın güzelliği. Her aracın kendine ait bir kozunun olması da çok önemli ve değerli. Aksine burada yatan ilginçliği de takdir etmemiz gerekir. Her sene takımlar sorunlara bambaşka çözümler üretse de aralarındaki farklar 0,5saniyeyi geçmiyor. Bu müthiş bir şey bana kalırsa.
Kaldı ki şu anda kurallarda yapılan değişiklikler, senin karşı çıktığın dominasyonu kırmak için de işe yarayacak zira Kaynak Kısıtlama Anlaşması'yla, zamanında Ferrari'nin ve diğer büyük takımların yaptığı gibi senede 500 milyon dolarlar harcanamayacak. Mühendisliğe ve yaratıcılığa elbette gem vurulmaz, parayla da satın alınmaz, ama takımlar devasa kadrolarla devasa bütçelerle yarışırlarsa asıl o zaman rekabet denen şey kalmaz. Bu kurallar, bu rekabet düzeyini olabildiğince minimuma indirmek için yapılıyor.
Biliyor musun önceden takımlar, her yarış hafta sonunun antrenman turlarında, sıralamasında ve yarışında ayrı birer motor kullanırlardı. Jaguar ile Ferrari'nin bu düzende rekabet şansı var mıydı? Yoktu. Motor geliştirmelerinin yasaklanması da bu adımlardan biri. Dominasyonun önüne geçebilmek için yapılacak bir şey pek yok. Olasılıkları azaltabilirsin belki.
Ynt: 2011 Teknik Düzenlemeleri... / 02.01.2011 16:36:51
Oval pistler gerçekten yarışlara çok büyük bir heyecan katıyor. İzlemesi çok keyifli bu pistleri..
İmza
Sevgiler...
Sabri_McLaren
Katılım tarihi: 26.10.2009
Nereden: BURSA
Ynt: 2011 Teknik Düzenlemeleri... / 02.01.2011 19:03:47
02.01.2011 19:00:02, Beril Tamertürk tarafından gönderildi
Monza'nin sikanlari Rettifilo, Roggia ve Ascari bir efsane. Suzuka'daki Triangle keza oyle. Dediklerim bunlar degil. Kastettigim mesela Singapore Sling dedikleri sacma sapan 10. viraj. Tum pilotlar ve takim yetkilileri anlamsiz bir sikan oldugunu belirtti. Buranin derhal tek bir sola donen viraj sekline donusturulmesi lazim. Abu Dhabi'deki 8-9 ve 11-13 sikanlari oldukca gerekli, cunku araclar o virajlara gelmeden duzluk sonunda 300 km'nin uzerine cikiyorlar. Ama 5. viraj ne ayak pardon? Hani Liuzzi'nin Scumacher'in uzerine ciktigi yer var ya, orasi. Guvenlik araci periyodunda konvoy orayi keserek gecmisti. Hayatimda gordugum en sacma virajlardan biri. Orada 5. ve 6. viraj olmadan direk 7. viraja baglanilsa harika mucadele izleriz. Neden? Cunku S virajlarindan cikan araclar direk olarak atak yapacaklar, yapamasalar bile birbirine cok yaklasacaklar ve 1.2 km uzunugundaki duzlukte lastik lastige mucadeleye girecekler. Sen oraya 5-6 virajlarini yaparak araclari birbirine yaklastirmiyorsun, bilakis mucadeleyi baltaliyorsun. Ha, guvenlik nedeniyle orasi oyle derseniz, o virajin cevressindeki kacis alanini bakin derim. Devasa asfalt kacis alani var. Burasi da takvimin en sacma ikinci suni viraji. Mesela Catalunya pistindeki son viraj; sonradan eklendi hatirlayacaksin. Guya amaci hizi dusurup start finis duzlugunun sonunda gecis imkanini artiracakti, ama ben o viraj yapildigindan beri bir tane bile dogru durust gecis gormedim. Gormedim derken, o virajin konmasi nedeniyle gecis yapabilen bir arac hic olmadi. Sacma bir viraj daha...Spa'daki son sikan bana kalirsa cok gereksiz mesela, eskiden Bus-Stop viraji varken orasi cok daha eglenceliydi. Ama takvimdeki diger anlamsiz sikanlari dusununce Spa son viraj yine efsane kaliyor...Montreal'deki Gilles Villeneuve pistinin ilk viraji bir sikandi mesela, sonradan orasi genisletildi ve daha efektif bir yapiya burundu. Nurburgring'in ilk viraji da sikandi, orayi da genisleterek tam 4 viraj birden koydular. Bence bu tarz virajlar ve sikanlar Montreal ve Nurburgring'deki hale getirilmeli...
Bu sayede Hamilton,Kubica'yı geçerdi.Bir ihtimal Alonso şampiyon olabilirdi :).Abu Dhabi olayına tamamen katılıyorum :)
ugly_poet
Katılım tarihi: 31.12.2010
Nereden: ANTALYA
Ynt: 2011 Teknik Düzenlemeleri... / 03.01.2011 17:17:38
Bence güvenliği arttırmak için yapılan kural değişikliklerine bir sözüm yok. Ama bunun dışında yapılan değişiklikler seyir zevkini baltaladı.