Kullanıcı Adı :
Beni hatırla
Parola:

Forum Anasayfa / 2009 Yarışları / 2009 Sezonunun Ardından...

Şener Çelik Berkman
Katılım tarihi: 02.11.2009
Nereden: İstanbul
2009un ardından / 02.11.2009 21:57:54

Herkese merhaba,

Öncelikle yeni site için emeği geçenlere çok teşekkürler, ellerine sağlık, eskisinden çok daha estetik ve işlevsel olmuş. 2009 sezonu hakkında kısaca birkaç şey söylemek istiyorum bugün. Bence bu senenin en önemli olayı ne difüzör tartışması, ne BrownGP'nin inanılmaz zaferi ne de Adrian Newey'nin müthiş Red Bull tasarımı. 2009 Renault skandalı ile hatırlanacak ve bu konu F1'in geleceği için hala hayati önem taşıyor. Olayı hepimiz biliyoruz, anlatmaya gerek yok tekrar. Ben 1983'den beri F1 seyrediyorum ve Alain Prost ile John Watson'ın zamanından beri McLaren taraftarıyım arkadaşlar. O zamanlarda tek olay, Prost'un presenses Stephani'yle aşk yaşaması ve Monako sarayının bu olaya verdiği tepkilerdi. Şimdi ise sporun kendi etik yapısı sorgulanıyor. Daha iki sene önce McLaren'e casusluk skandalı nedeniyle 100 milyon dolar gibi inanılmaz bir ceza verilirken, Renault'un, Honda ile BMW'den sonra kaybedilmemesi için, hiçbir pratik değer ifade etmeyen sembolik bir ceza ile kurtulmasının sporu yaraladığını düşünüyorum. Bence Jean Todt'un yönetimindeki FIA'nın bundan sonraki en büyük hedefi, benzeri skandallarda ticari çıkarları değil, etik ve emniyeti göz önüne alması olmalı. Aksi takdirde sporun prestiji telafisi zor yaralar alacaktır.

2009 hakkında kısaca söylemek istediğim ikinci konu Massa'nın kazası ve kapalı kokpit tartışması. 2009'un en önemli olaylarından biri bu kazaydı bence. Eski forumda Bruce adıyla kokpitin "kanopi" ile kapatılması fikrini belirtmiştim. Ama arkadaşlarımızdan çok mantıklı itirazlar geldi. F1 Racing de konuyu geçen ay gündeme taşımış. Ben de bunun mantıklı olmadığına ikna oldum sonunda. Gerçekten kapalı kokpitin yaratacağı sorunlar, çözeceklerinden fazla sanırım.

Son olarak sevgili Serhan Acar'a sonsuz teşekkürler 2009 için. Mükemmel bir sezondu ve anlatımı da harikaydı. Pek çok kez F1'den anlamayan arkadaşlarım (hatta annem bile) sayesinde sporu sevmeye başladı sanırım:) Weber'in aksanı biraz canını sıkmış galiba ama bence herşey çok iyiydi son yarışta da.

f1.com'un counter'ına göre yarışa 129 gün 7 saat var şu anda. Her sene olduğu gibi bekleyeceğiz, yapacak yok.

Herkese sevgiler selamlar

Şener Çelik Berkman (Bruce)

teneke
Katılım tarihi: 03.11.2009
Nereden: Kocaeli
Ynt: 2009un ardından / 03.11.2009 05:23:36

Sanırım 1983'te Türkiye'de sadece siz izliyordunuz Ne kadar güzel o kadar uzun zaman öncesini canlı görmek, bilmek. Bu yıl değişen kuralların piste etkisi F1 tarihinde hiç olmadığı kadar fazlaydı sanırım. 2009'u bir çeşit kayıp yıl olarak düşünüyorum fakat sanıldığının aksine McLaren ve Ferrari'nin geride kalması nedeniyle değil, hatalı verilen difüzör onayı, pist üzerinde ve dışında verilen cezalardaki tutarsızlıkların 2008'den beri sürmesi ve en önemlisi sezonun ilk yarısında şampiyonun fiilen kesinleşmesi nedeniyle. Sanırım gelecek yıl daha zevkli olacak ama ben ''yine'' sanılanın aksine muhtemel bir Ferrari Vs McLaren kapışması bekmiyorum. Hatta kısa vadede McLaren'den, orta ve uzun vadede (Alonso'ya rağmen) Ferrari'den pistte rakiplerini süpürecek bir araç beklemiyorum. Neyse ki Formula 1 tekrar 80'lerdeki gibi 4-5 şampiyon adayının yarışlar kazanabildiği zevkli günlerine dönüş yapacak gibi. Bu yılın bunun bir örneği olması temennimle..

İmza
*Yarışlar, rakiplerle mücadele benim kanımdadır, benim bir parçam ve hayatımın bir bölümüdür. Eğer sonuçta hayatıma mal olacak bir kaza geçireceksem, tek dileğim herşeyin bir anda ve hemen olmasıdır..

*Ayrton SENNA

http://www.trf1.net/forum/viewtopic.php?f=74&t=5135
Şener Çelik Berkman
Ynt: 2009un ardından / 03.11.2009 23:30:18

Raikonnen McLaren'e gelirse bence sert bir kapışma görme olasılığımız artar. Alonso'nun da bu sene yaşadığı hayal kırıklığı onu çok motive etmiş ve bilemiştir bence. Hamilton'a geliştirilmiş bir MP4-24 verebilirlerse bence 2010'da sıkı bir kapışma görebiliriz. Öte yandan, 80'lerdeki gibi 4-5 şampiyona adayı olacağı konusundaki görüşüne katılıyorum. Özellikle Vettel'i düşünürsek...
teneke
Katılım tarihi: 03.11.2009
Nereden: Kocaeli
Ynt: 2009un ardından / 04.11.2009 02:00:08

Vettel konusunda haklı olabilirsin. Ben Fisichella'nın Minardi yıllarındaki performansı için ileride şampiyon olabilecek bir pilot diye düşünüyordum ama Fisichella o ince çizginin diğer tarafına bir türlü geçemedi, kariyeri de yanlış kararlarla güme gitti. Şimdi Vettel çok genç ve o ince çizginin üzerinde duruyor fakat Ferrari'de Alonso'nun modası geçmedikçe RedBull'da kalacak gibi görünüyor ki Adrian Newey'in uçan tenekelerinin son 10 yılda hep hızlı ve dayanıksız olduğunu düşünürsek sanırım şampiyonluk için bir süre bekleyecek ama şartlar ne olursa olsun bazı yarışlarda adından bahsettireceği kesin. Raikkonen konusunda ise yorum yapmak güç. Öncelikle seneye yarışacak mı? Eğer McLaren'de yarışırsa iki pilotun takım içi kapışması inanılmaz güzel olur ama mevcut durum tam bir muamma. Ben gelecek yıl için Brawn-RedBull ikilisine McLaren'in eşlik edeceğini düşünüyorum, en azından pilotlar şampiyonasında. Tabi Raikkonen gelirse markalarda da iddialı bir konumda olacaktır takım.

İmza
*Yarışlar, rakiplerle mücadele benim kanımdadır, benim bir parçam ve hayatımın bir bölümüdür. Eğer sonuçta hayatıma mal olacak bir kaza geçireceksem, tek dileğim herşeyin bir anda ve hemen olmasıdır..

*Ayrton SENNA

http://www.trf1.net/forum/viewtopic.php?f=74&t=5135
Kankalp
Katılım tarihi: 26.10.2009
Nereden: Ankara
Ynt: 2009un ardından / 09.11.2009 15:55:43

Button'ın şampiyonluğuna diğer pilotların tepkileri

Fernando Alonso: "Bana göre çok iyi bir pilot ve bu yıl şampiyonluğu hak eden isim. Sezonun ikinci yarısında kendisinden beklenen agresifliği göstermediği için eleştiri oklarının hedefi oldu ama o kontrollü olmayı tercih etti. Bu soğukkanlılığı da onu şampiyonluğa taşıdı."

Jarno Trulli: "Sezon boyunca sergilediği iniş ve çıkışlar, aslında onu kontrollü bir pilot olduğunun ispatı. Performansı sadece lazım olduğunda tavana vurdu. Onun haricinde savunmada kalarak durumunu garantiye almak istedi."

Kimi Raikkonen: "Bu durumun izahı çok açık; en fazla puanı toplayan şampiyon olur. Demek ki hak eden Button imiş."

Kimi'den yine kendine has bir açıklama
Kimi_Melike
Nereden:
Ynt: 2009un ardından / 09.11.2009 18:59:28

Kimi Raikkonen: "Bu durumun izahı çok açık; en fazla puanı toplayan şampiyon olur. Demek ki hak eden Button imiş."

Adam çok net.Seviyorum Kimi'yi :cool
OznKcmn17
Katılım tarihi: 14.11.2009
Ynt: 2009un ardından / 14.11.2009 20:38:08

Acaba Yaz İçinde ÇeşitLi AktiviteLer DüzenLemez Mi ? Daha Önce Yaşandı mı Merak Ediyorum..F1 Konusunda SizLer Kadar BiLgiye ve Deneyime Sahip DeğiLimde :)
Serhan Acar
Katılım tarihi: 22.07.2009
Ynt: 2009un ardından / 23.11.2009 10:44:41

Güzel bir değerlendirme başlığı olmuş burası, bir türlü fırsat bulup ben de 2009 için bir yazı yazamadım ama aklımda...

İmza

Senna forever... // http://twitter.com/serhanacar

SCHumit
Katılım tarihi: 18.11.2009
Nereden: istanbul/ankara
Ynt: 2009un ardından / 08.12.2009 19:28:11

Sevgili Şener ;

Birkaç sene sonrasındaki Nigel Manson ,Nelson Piquet ve Alain Senna kapışmalarını da unutmamak gerek.Bana kalırsa bu sene izleyebildiğim o kısacık süreçte aklımda kalan tek şey hersene kuralların değişmesi sonucunda takımların kendini geliştiremediğini gördük.Bana kalırsa gönülsüzce yarıştılar.Heyecandan ve hırstan uzak bir sene geçirdik.Slick lastikler güvenlik gerekçesiyle kaldırılmışken neden bir daha geldi?Kers denen sisteme ne gerek var?Kuralların baştan sona değişmesi aslında her sene takımların farklı farklı yatırımlara yönelmesine sebep oluyor.Koskoca Toyota battığı için çekilmedi aslında;Renault " F1 bilgimizi binek otomobillere uyguluyoruz"derken,Toyotanın yaptığı "teknolojik gelişmelerimizi F1 yerine binek otomobillere uygulayacağız" açıklama F1in aslında daha da ilgiden uzak hale geldiğini gösterir nitelikte bence...

İmza
The BEN
SCHumit
Katılım tarihi: 18.11.2009
Nereden: istanbul/ankara
Ynt: 2009un ardından / 08.12.2009 19:44:05

Kimi Raikkonenin yaptığı açıklama çok saçma...Herhalde yani en çok puan toplayan birinciliği alır ama ŞAMPİYONLUĞU HAK EDER mi acaba ? Bana kalırsa Kimi medyadan da sıkılmış.

İmza
The BEN
Şener Çelik Berkman
Ynt: 2009un ardından / 09.12.2009 21:11:51

SCHumit heyecandan ve hırstan uzak bir sene olduğu görüşüne aynen katılıyorum. Bu biraz da McLaren Ferrarinin daha ilk başta geride kalmasının nedeni belki de, bilemiyorum. KERS sistemi ise F1i diğer motor sporlarından teknolojik olarak bir üst sınıfa taşımak için bence gerekliydi. Ama ne yazık ki ağırlık-güç-maliyet oranları iyi oturmadı sanırım. Bence geliştirilerek sürdürülmesinde yarar var. Öte yandan bu kadar sık kural değiştirmek de elbette teknik ve mali açıdan sakıncalı. Ben de slicklerin geri gelişi hakkında yapılan hiçbir açıklamayı mantıklı bulmadım. Belki de tüm bunlar perde arkası ticari atraksiyonların sonucudur...
Kankalp
Nereden: Ankara
Ynt: 2009un ardından / 11.12.2009 16:12:10

En çok puanı alan pilot şampiyonluğu hak eder. En çok yarışı kazanan pilot da şampiyon olmayı hak etmiştir. Sadece hızlı sürerek ya da yarış kazanarak şampiyon olunmaz. Eğer böyle olsaydı Stirling Moss, Gilles Villeneuve, Ronnie Petterson, Francois Cevert gibi inanılmaz hızlı pilotların bir tane de değil 2şer 3er şampiyonlukları olurdu.

Şampiyon olmak apayrı bir durumdur. Yukarıdaki durumun yanında araç yavaşken, şartlar zorken, kötü günde bile iyi sonuç aldığınız takdirde şampiyon olursunuz. İyi günde herkes hızlı araçla yarış kazanır. Hazır laf buraya gelmişken Raikkonenin tutumunu da çok yadırgadım açıkçası. Yarış kazanma potansiyeli olan bir araca şu an griddeki ortalama bir pilotu da oturtsanız (mesela Glock, Heidfeld, Sutil gibilerini) onlar da yarışı kazanırlar. Bu sene başında Button ilk 7 yarışın 6sını kazanırken altında hızlı araba vardı, daha sonraki dönemde yer yer karşılık veremediği anlar oldu. Ancak her zaman aracından maksimum verimi çıkardı. Bu sebeple de şampiyonluğu sonuna kadar hak etti.

Ha, şunu söyleyebiliriz. Muhafazakar sürüşler rekabet ruhuna uyar mı? Bence uymaz. Button şampiyon olurken çoğu yarıştaki sürüşüyle beni de tatmin etmedi; şampiyonluğun en güçlü adayı olarak gösterilen birine yakışmayan tarzda sağlamcı sürüşler yaptı. Ancak şunu da unutmayalım, her pilotun hayali şampiyon olmaktır. Buna ulaşmak için önüne gelen fırsatları da en iyi şekilde değerlendirmek gerekir. Button da 10 sezon boyunca bunun sıkıntısını çekti...

Şampiyon olmak herkese nasip olmaz. Olan kişi de sonuna kadar hak etmiştir... 55 senede 650 küsür pilot yarışıp sadece 31i şampiyon olmuşsa, o kişilerin tamamı elit pilotlardır...
  « 1 »