Kullanıcı Adı :
Beni hatırla
Parola:

Forum Anasayfa / 2010 Yarışları / Bahreyn GP Yaklaşırken...

Korhan Savran
Katılım tarihi: 02.10.2009
Nereden: Istanbul
2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 16.01.2010 04:21:59

Herkese Merhaba

İki yıldır tüm yarışlar öncesi sizlere pist hakkında bir çok bilgi veriyor ve paylaşıyorum. Sitemizin de yenilenmesi ile beraber artık bu başlıkta da daha ayrıntı ve teknik bilgiyi yansıtmanın zamanıdır. Eski sitedeki başlarken başlıklarını artık hepimiz biliyoruz ordan detayları takip edebilirsiniz. Pistler ile ilgili önemli bir değişiklik olduğunda sizlerle yine buradan paylaşacağım. Bundan böle artık bu başlıklar açıldığında teknik analizi, virajları açıklayacak ve daha derine ineceğiz. Eski yıllara nazaran bu başlıkların pist üzerinde virajların teknik değerlendirmelerin görüş ve fikirlerin ortaya atıldığı bir başlık olmasını,2010 yılı şampiyonluk yarışının son metrelere kadar bir çok takımla birlikte devam etmesini diliyorum.....

İyi Seyirler.

Bu mesaj 2010-01-16 tarihinde Korhan Savran tarafından düzenlenmiştir.

İmza
http://twitter.com/korhansavran
http://www.fia.com
Rambo_Berk
Katılım tarihi: 27.10.2009
Nereden: İstanbul
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 16.01.2010 12:11:02

Yeniden bu başlığı görmek çok güzel:)):)):))
Al10so_4ever
Katılım tarihi: 28.10.2009
Nereden: Aydın
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 16.01.2010 15:06:19

Vallahi şu başlığı görünce içim bi güzelleşti bi hoş oldu. Artık yarış izlemeyi ne kadar özledim bilemezsiniz diycektim ama kesin ben gibi bir çok arkadaşım vardır. 2010 yılı inşallah bol ataklı bol heycanlı bol yağmurlu(ama yarış içinde yağsın kurusun karışıklık olsun) işte heycan olsun. hepinize iyi günler saygılar.

İmza
FERNANDO ALONSO DİAZ
Serhat
Katılım tarihi: 29.10.2009
Nereden: Kayseri
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 16.01.2010 17:00:19

Bu başlığı görünce sanki 2010 sezonu içindeymişiz gibi hissettim kendimi.

İmza
Sevgiler...
Kankalp
Katılım tarihi: 26.10.2009
Nereden: Ankara
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 16.01.2010 21:01:25

Rubens'in 2008 İngiltere GP'sinde aldığı 3.lüğün ne kendi performansı ile ne de aracın performansıyla alakası vardı. Tamamen hava koşulları nedeniyle alınmış bir başarı. 2009'da geri kalmasının nedeni aracın ayarlarının Rubens'e daha uygun olmasıydı.

4. sınıf tabiri fazla abartı olmadı mı? Sezon başladığında Button'ın en az Hamilton kadar hızlı olduğunu gördüğünüzde ne diyeceksiniz, çok merak ediyorum..
Serhat
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 16.01.2010 21:23:09

Button gerçekten yetenekli bir pilot.2009 sezonu onun için şanslı bir sezondu çünkü ne ferrari ne de mclaren 2009 sezonuna hazırlıklı çıkmamışlardı ama Button yetenekli olmasaydı o aracı iyi kullanamazdı.2010 sezonun da görücez Button'ı bu sefer hemen hemen tüm takımlar çok güçlü asıl yetenekler ortaya çıkıcak.

İmza
Sevgiler...
katafalk12
Nereden: Mersin
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 16.01.2010 22:13:00

ingiltere gp ve rubens konusunda... rubens ile silverstone'un iyi bir iliskisi var. genel olarak araci el verdigince basarili bir grafik ciziyor burada. ortalama ustu en azindan, favori pisti olup olmadigindan emin degilim.

bahreyn pistine gelince... avustralya'da olmasina alismisiz ilk yarisin ancak bahreyn'in ilk yaris olmasinin avantajlari da var bence.

frenleri ve motorlari zorlayan bir pist olmasi guzel. neden? ilk yarista bile boyle dayanikli bir arac bir de yaris kazanacak kadar hizli olursa, eh sezonun geneli o kadar da kotu gecmez heralde o takim icin.

ayrica simulasyonlarda bana zevk veren pistlerden biridir sakhir :)
Cuneyt
Nereden:
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 19.01.2010 21:03:23

Gecen sezon Button ön plana cıkması tamamen Ferrrarinin vede Mclarenin sezona kötü baslamıs olmasıdır,onlar toparlanana kadar Button yolu yarılamıstı.Barrichelloya gelince o koltukta onun yerine baska biri olsa kubica gibi şampiyonluk son yarısa kalırdı.(Kubica sampiyon olurdu,Vettel bu kadar yarıs kazanamaz bu kadar puan alamazdı. )Barrichello hiç bir zaman hızlı olmadı,öyle bir karizmasıda yok :)

Button mı Hamilton mı derseniz sonuna kadar Hamilton derim...
İbrahim Beytekin
Nereden: Nilüfer - Bursa
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 20.01.2010 10:43:11

Geçen sezon garip bir sezondu.İyi olan kazanmadı, sadece KÖTÜ olan KAYBETTİ.Ben şahsen 2009 sezonunu F1'de kayıp ve boşa harcanmış bir yıl olarak görüyorum.Yanlız arkadaşların Button konusundaki düşüncelerine hiçmi ama hiç katılmıyorum.

Sir Frank , bu çocuğu keşfettiği zaman (2000 yılında ilk Gp yarışını yaptı.Ondan kaç sene öncedir Frank amca onu izliyordu onu bilemiyorum) bütün F1 camiası gülüyordu bu işe.Bu çocuğun ne işi var buralarda diye ama Raikkonen olsun, Alonso olsun, Vettel olsun ,Hamilton olsun ve diğer genç pilotlar olsun bunları önünü açan bu genç pilotun o zamanda yarışabiliyor olmasıydı.

Eğer ki bu adam dediğiniz gibi yeteneksiz biri olsaydı, F1 camiası o yıllarda, ne ona bu kadar şans tanırdı (ki o zaman bu kadar siyaset yoktu işin içinde) nede ona bakarak arkasından gelecek genç pilot kuşaklarına...

Lütfen arkadaşlar pilotları eleştirirken, gerçi eleştirmek gibi bir durum bizim haddimiz değil ama desteklerken biraz daha üsturuplu olalım.Bu bahsettiğimiz insanlar dünyanın sayılı insanlarından, hem karakter olarak, hem yetenek olarak, hem şahsiyet olarak, hem sporcu olarak hemde insan olarak...

Uzaktan davulun sesi hoş geliyor olabilir ancak çoğumuz pilotları genellikle sadece yarış haftasonlarında 3-4 gün içinde toplasan 5-6 saat görüyor.Peki diğer zamanlarda bu insanlar ne yapıyor? Eminimki yan gelip yatıp, laylaya reynaya gitmiyorlardır.

Sayın moderatörümüzdende rica ediyorum pilotlar hakkında ileri geri atıp tutulan yazıları açıklamalı olarak silmeniz...

Selamlar, sevgiler, saygılar ...

İmza
Becks
Katılım tarihi: 11.01.2010
Nereden: istanbul
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 20.01.2010 22:41:23

Eğer çift katmanlı difizör kullanılmasaydı en bastan ve tum araclar aynı kurallar ile pistte olmus olsaydı sezon basında ozaman brawn gp bu kadar bariz hızlı gozukmezdi. sezonun ikinci yarsınsında ortada button diye biri yoktu raikonen hamilton barichello ondan cok daha iyiydi ama 6 yarıs almıs olması sezon bası onu kurtardı diğer takımlar biraz performaslarını yukseltince button hep idare eder performanslar gosterebildi dua etsin çift katmanlı difüzor olayına o yoksa şampiyon filan olamazdı oyle ahım sahım bir surucu değil bence cok abartmaya gerek yok. Arac hızlı ise surucuye pekte bir sey kalmıyor yapıcak zaten.

İşin su yonune bakmak gerek biraz mesela button arac gelişimine katkıda bulunuyormu acaba bence o da raikonen gibi iyi arac verirseniz ben ucar giderim diyor ama bence bir shumi bir alonso yada massa hamilton gibi aracın daha iyi olması için caba sarf eden biri mi? bana pek oyle gelmiyor dogrusu

Bu mesaj 2010-01-23 tarihinde Becks tarafından düzenlenmiştir.

İmza
Kankalp
Nereden: Ankara
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 21.01.2010 12:01:45

İşte Becks'in yaptığı gibi yorumlar lazım. Çok güzel tespit. Çoğu kısma katılıyorum. Ben de Schumacher ya da Alonso gibi aracı geliştiren bir pilot olduğunu sanmıyorum. Button'ın da gridin geri kalanından bir farkı yok. Şunu hep söylüyorum, 3-5 pilotun haricinde gridin geri kalanına Brawn GP'nin bu seneki ezici üstünlüğü olan aracı verin, onlar da şampiyon olurlar.

Önemli olan şu, bir pilot ne kadar iyi olursa olsun aracı kötüyse (Alonso-2009 ya da Schumacher-2005), yapacağı bir şey yok...

Bu sene Virgin GP değişik bir metotla aracını tasarlıyor. Diyelim ki oynadıkları kumar tuttu, Timo Glock da ilk 7 yarışın 6'sını kazandı ve 100 küsür puan fark attı. Ne olacak? Timo Glock'un sonraki yarışlarda saldırgan bir sürüş yapmasını mı bekleyeceğiz? Kesinlikle hayır...

Bu çok uç bir örnek. Daha mantıklı bir örnek Nico Rosberg için verilebilir. Mercedes çok iyi bir araba yapar, Schumacher de inanılmaz şanssız olup ilk yarışlarda yarış dışı kalırsa ve Rosberg ilk yarışları kazanırsa, sonraki yarışlarda ne yapacak?

Anlatmaya çalıştığım şu; bir pilot eline fırsat geçmişse onu sonuna kadar değerlendirir. Button ilk 7 yarışın 6'sını değil de son 7 yarışın 6'sını kazansaydı onu şimdiye ilah yapmıştı herkes...

Bu sene Brawn'ın üstün olduğu konusunda ve Button'ın bundan faydalandığını herkes biliyor. Ancak şunu gözden kaçırmamamız gerek; adamın sezonun ikinci yarısında ortada olmamasının sebebi 10 sezon boyunca böyle bir araca denk gelmeyi beklemesi. Bu nedenle de elde ettiği avantajı korumak istedi. Barrichello ve Vettel'in kaybedecek neyi vardı ki? Zaten 15-20 puan farkla geridelerdi. O nedenle de saldırgan sürüşler yaptılar.

Onun stili Alain Prost'tan çok da farklı değil; yumuşak stili, garantici olması gibi... Sadece altında hızlı bir araba olmadı o kadar. 2006'nın ikinci yarısında hızlı Honda ile neler yapabildiğini herkes gördü, son 6 yarışta 40'a yakın puan topladı. Ayrıca çaylak sezonu 2000 ve 2008 hariç her sezon takım arkadaşlarını geride bıraktı. Bir pilotun ne kadar hızlı olduğunu gösteren en saf örnek takım arkadaşı ile olan mücadeledir. Daha ne yapsın yani?

Button'ın üzerindeki baskı artık kalktı, olmak istediği hedefine ulaştı. Bence gerçek performansını gösterecek McLaren'de. Hamilton bence de favori, ancak Button ondan geride kalmayacak...

Bu mesaj 2010-01-21 tarihinde Kankalp tarafından düzenlenmiştir.
Korhan Savran
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 25.01.2010 09:19:02

Herkese Merhaba

Bahrain pisti tüm teknik detayları ....

Maximum yukarı eğim : 3.60%
Maximum aşağı eğim : 5.6%
Tur sayısı : 57 tur
Yarış toplam mesafesi : 308.238km
Sıralama tur rekoru: 1m30.139s &8211; M. Schumacher &8211; Ferrari (2004)
Yarış tur rekoru: 1m30.252s &8211; M. Schumacher - Ferrari (2004)
Tur hız rekoru: 216.074 kph
Start finiş düzlüğü uzunluğu: 1090m
Pist uzunluğu : 5.441m (3.36 mil)
Viraj sayısı: 15 (6 sol 9 sağ)
Düzlük sayısı: 4
Pist Genişliği: 14m- 22m
Hız ölçüm noktası : 1. viraj öncesi yaklaşık 300km/h
Sektörler: 1.sektör Start:5 viraj - 2. sektör 5 viraj:12 viraj - 3.sektör 12virajiniş

Virajların tüm teknik detaylarını yakında burada bulacaksınız..

İyi Seyirler.

İmza
Serhat
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 25.01.2010 09:28:14

Bilgiler için çok sağol,pistler hakkında en geniş ayrıntıyı bilmek çok güzel oluyor.

İmza
Sevgiler...
Korhan Savran
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 26.01.2010 09:20:43

Herkese Merhaba

Bahrain pisti öncelikle Frenlerin sorgulandığı başlıca pistlerden birisidir. Bir pistin her turunun yaklaşık %15'i frenleme altında geçiyorsa ve 300km/h gibi hızdan düşülen 4 nokta bulunuyorsa bu pistte Ultra Heavy duty denilen fren kalipperleri kullanılır. Bu noktalara kısaca değinelim ...

1.viraj : 312km/h hızdan 66km/h düşülen 3.07 saniye gibi korkunç bir fren yapılan 5.15 g kuvvetine maruz kalınan pedala 137kg gibi inanılmaz bir yük bindiren 133 metre durma mesafeli takvimin en sert virajlarından birisidir.

4.viraj : 295km/h hızdan 122km/h düşülen 1.08 saniye fren yapılan 4.71 g kuvvetine maruz kalınan pedala 125kg gibi bir yük bindiren 96 metre durma mesafeli pistin üçüncü sert virajıdır.

8 viraj : 245km/h hızdan 82km/h düşülen 2.28 saniye fren yapılan 3.57 g kuvvetine maruz kalınan pedala 93kg yük bindiren 95 metre durma mesafeli pistin 2.ciddi frenleme virajıdır.

9.10 viraj : 228km/h hızdan 73km/h düşülen 2.35 saniye fren yapılan 3.20 g kuvvetine maruz kalınan pedala 82kg yük bindiren 90 metre durma mesafeli pistin sola fren yapılarak dönülen virajlarıdır.

14 viraj : 300km/h hızdan 136km/h düşülen 1.60 saniye fren yapılan 4.82 g kuvvetine maruz kalınan pedala 128kg yük bindiren 90 metre durma mesafeli pistin son sert virajıdır.

Bahrain pistinde tüm takımlar sezonun en geniş fren sogutma borularını kullanırken hava sıcaklığının yüksekliğine bağlı olarak sıvı soğutma haricinde her türlü ekipmanı denerler. 4 ve 13 virajlar arasında frenlerin soğutulma zamanı sürekli frenlemeden dolayı çok dar olduğu için fren problemlerin artışı da çok olmaktadır. Ayrıca fren yüksek ısıda çalıştığı için fren hidroliğinde oluşacak oksidasyon problemi genelde sürücülerin başına dert açar. Frenler için diğer bir sorun pistin çöle kurulmuş olması itibarı ile kumların pistte son derece tehlikeli olmasıdır.
Pist ile ilgili tüm teknik bilgileri konu konu vermeye devam edeceğim .......

İyi Seyirler.

İmza
Serhat
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 27.01.2010 08:25:39

Bahrain Grand Prix organizatörleri, 2010 sezonu ilk yarışında yeni bir çizgi kullanacaklarını açıkladı.

Sakhir pisti, 14 Mart'ta sezonun ilk yarışına ev sahipliği yapacak ve gridin 26 araca çıkması ile pist patronları, bu seneli etkinlikte fazladan virajlar ekledi.

Yeni çizgide 4. virajın ardından hemen sonra sola dönüş, ilk seri virajların ardından da tepede sola dönüş olacak.

Araçların tekrar orijinal çizgiye dönmeleri öncesinde ard arda 5 viraj daha olacak. Pistin yeni çizgisi, tur mesafesini 5.412 km.'den 6.299km'ye çıkarıyor.

Bahreyn Uluslararası Pisti Başkanı Zayed R. Alzayani: "Viraj döngüsü, yarışmacılar ve taraftarlar için yerin evrim çalışmalarının bir parçası olarak 2006'da tamamlanmıştı."

"İlk kez aynı sene Bahreyn 24 Saat yarışında kullanılmıştı ve oldukça başarılı olmuştu."

İmza
Sevgiler...
Serhan Acar
Katılım tarihi: 22.07.2009
Nereden: İstanbul
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 27.01.2010 10:54:01

Pistin bu şeklinin, daha fazla atak görmemizi sağlaması pek mümkün gözükmüyor...

İmza

Senna forever... // http://twitter.com/serhanacar

Climanjaro
Nereden: Sakarya
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 27.01.2010 11:07:05

Ne yapmışlar bu pisti böyle yaa.

İmza

Diğerleri otomobillerini satabilmek için yarışır. Biz ise yarışabilmek için otomobil satarız..."

Enzo Ferrari
Korhan Savran
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 27.01.2010 12:01:24

Herkese Merhaba

Aslında pistin bu şekli 24 saat yarışında kullanılıyordu. Gerçek olarak en geniş halide bu ancak 2. sektör tam anlamıyla bir karmaşaya dönüşür böle bir durumda. Aslında en büyük sorun takımlar açısından pistin bu şeklini simule etmek ve pistin bu yapısı ile ilgili herhangi bir data bulunmadığından daha ilk yarış süprizlere gebe olabilir.... Eğer bu şekil kullanıcak olursa tur sayısı da 49'a tekabül edecek..Ve spa dan sonra şu anda kullanılan 2.en uzun f1 pisti ünvanını alacak...

İyi Seyirler.

İmza
Serhat
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 27.01.2010 13:55:21

İlk yarış bayağı olaylı geçecek gibi.Spa dan sonra en uzun pist olmuş.inşallah heycanlı bir ilk yarış izleriz.

İmza
Sevgiler...
mehmet
Katılım tarihi: 28.10.2009
Nereden: Aydın
Ynt: 2010 Bahrain Yaklaşırken.... / 27.01.2010 18:01:27

Bahreyn;zaten gecişlerin bol oldugu iyi bir pistti ne gerek var anlamadım.F1 konusunda bilgisi kuvvetli insanların hepside geçişi azaltır diyor.Sanırım pek iyi olmayacak gibi ama değişiklikte yarar vardır.
  « 1 2 3 4 »